torsdag 28 april 2011

Dagens glada jubilar: Lee Falk, 100!

Minsann! Just idag fyller allas vår Lee Falk hundra! Synd att han är död, bara.
(Förvisso hävdas det ibland att Falk ljög om sin ålder, men vi kan nog utgå från att det trots allt är sant att han föddes den 28:e april 1911. Vad som dock är sant är att han faktiskt dog på riktigt den 13:e mars 1999)
Till förra årets bokmässa kom Fantomenföreningen Scandinavian Chapter ut med en maffig bok om Fantomen, i vilken bland annat jag medverkar. Till årets bokmässa i september slår de till igen med en ny bok, den här gången om Lee Falk.
Jag snor Andreas Erikssons presentation rakt av:


Lee Falk
Lee Falk föddes som Leon Harrison Gross den 28:e april 1911 i St. Louis, Missouri som son till Eleanor Alina och Benjamin Gross. Benjamin Gross avled några år senare, och Eleanor gifte om sig med Albert Falk Epstein. Han tog sig namnet Lee Falk efter college. Lee hade länge varit hans smeknamn, och både han och brodern Leslie tog sig samtidigt efternamnet Falk efter styvfadern Albert. Redan vid 19 års ålder skapade Lee Falk serien om magikern Mandrake. Han sålde in sin idé till det stora seriesyndikatet King Features Syndicate i New York. Han insåg dock att han inte skulle klara av att både skriva och teckna serien och rekryterade därför tecknaren Phil Davis. Efter en tid av förberedelser debuterade Mandrake i amerikanska dagstidningar den 11:e juni 1934.
Ursprungligen hade Mandrake riktiga magiska krafter – om han förvandlade en skurk till en råtta, så blev personen verkligen en råtta! Men Falk insåg att för stora krafter begränsade serien, och ändrade den så att Mandrakes enda superkraft är att med sin blick och en gest omedelbart kunna sätta personer i djup hypnotisk trans. Den hypnotiserade skurken tror sig bli förvandlad till en råtta, men är det inte på riktigt.
Eftersom Mandrakes krafter är övernaturliga, så kan han betraktas som en superhjälte, kanske rent av den allra första.
Till sin hjälp har Mandrake alltid haft Lothar, en otroligt stark afrikansk prins. När serien debuterade på 1930-talet, fanns det knappt några andra färgade huvudpersoner på seriesidorna. Lothar var dock länge ociviliserad, men moderniserades gradvis och gick från att vara Mandrakes betjänt till att bli hans närmaste vän.
Mandrake & Lothar
Mandrake & Lothar
Efter Mandrake skapade Lee Falk den serie som han skulle bli mest känd för – Fantomen. Tillsammans med tecknaren Ray Moore, som tidigare assisterat Phil Davis på Mandrake, presenterade han en mystisk förklädd brottsbekämpare från en exotisk djungel. Fantomen debuterade den 17:e februari 1936, och firar 75-årsjubileum i år.
På några få år hade Falk alltså skapat en hjälte med övernaturliga krafter (Mandrake) och en maskerad hjälte med åtsittande dräkt och mask som inte visar ögonen (Fantomen) – koncept som blivit stilbildande för efterföljande superhjälteserier.
Efterhand utvecklades Fantomenserien och legenden bakom figuren växte. På sin faders mördares dödskalle svor han en ed att bekämpa sjöröveri, girighet, grymhet och orättvisor i alla dess former, och inte nog med det – hans ättlingar skulle följa i hans fotspår. På så vis uppstod myten om Fantomens odödlighet. Den nuvarande Fantomen är den 21:e i raden av brottsbekämpare som har följt dödskalleeden.
Fantomens svenska debut i Vecko-Revyn
Fantomens svenska debut i Vecko-Revyn
Fantomen har sitt tillhåll i Dödskallegrottan i De Djupa Skogarna, där han bor tillsammans med Bandarerna, den pygméstam som räddade livet på den blivande förste Fantomen. Till sin hjälp har han hästen Hero och vargen Devil. På sin högra hand bär han en dödskallering som efterlämnar ett märke på hakan på de skurkar som kommer i Fantomens väg. På sin vänstra hand har han det goda märket, som han ger till de personer som förtjänar Fantomens beskydd.
Trots den skrämmande framtoning som Fantomen har för skurkar, så är han en godhjärtad och glad person under masken. Fantomen har aldrig dödat någon skurk, och familjelivet med hustrun Diana och barnen Kit och Heloise har varit en stor del av serien. För Lee Falk var det viktigt att hans hjältar verkligen var goda förebilder också.
På 1960- och 70-talen, när hans serier hade som störst spridning i världen, betraktades Lee Falk som en av världens mest lästa författare. Ungefär 100 miljoner kunde dagligen ta del av hans serier på 40 olika språk. Han arbetade alltid med fyra olika äventyr parallellt, eftersom dagstidningarna publicerade olika följetonger med Mandrake och Fantomen på vardagar respektive söndagar.
Lee Falk skrev manus till sina serier fram till sin död den 13 mars 1999, den sista tiden från sjukhuset. Mandrake och Fantomen är de serier som producerats längst av sin skapare, 65 respektive 63 år.

Citat från Lee Falk

”Min enda politiska åsikt är för demokrati och emot diktatur.”
”För mig är Fantomen och Mandrake mycket verkliga – mycket mer än riktiga personer som jag sällan träffar. Du måste tro på dina egna figurer.”
”Jag antar att det är det jag är – en berättare. Vissa barn sjunger för att imponera på sina föräldrar. Jag brukade komma ner och hitta på berättelser för mina föräldrars vänner - konstiga berättelser som bara ett barn skulle kunna hitta på. Jag antar att jag aldrig slutade.”

Boken om Lee Falk

Bokprojektet till Lee Falks ära påbörjades 17:e februari 2011 – dagen då Fantomenserien firade 75-årsjubileum! På denna dag beslutade The Scandinavian Chapter of the Lee Falk Memorial Bengali Explorer’s Club att en klubb med vårt namn och syfte måste göra något för att uppmärksamma Lees 100-årsdag. Eftersom fjolårets bok med anledning av Fantomentidningens 60-årsjubileum blev en succé, beslutade vi att göra ett nytt bokprojekt.
Med hjälp från Lees familj, vänner och fans, sammanställer vi en bok för att hedra den legendariske historieberättaren. Boken kommer att innehålla artiklar om Lee och hans arbete, minnen från familj och vänner, en samling intervjuer med Lee, samt foton, illustrationer från serier, och bidrag skrivna av Lee Falk själv.
Eftersom det är kort tid för att producera och ge ut denna bok under året då Lee Falk firar 100-årsjubileum och Fantomen 75-årsjubileum, är inte målet att detta ska bli den definitiva boken om Lee Falk – men den kommer att bli en bra utgångspunkt, och långt mer än allt som gjorts fram till nu.
Scandinavian Chapter planerar att ge ut den svenska versionen av boken på som hålls 22–25 september 2011. En engelsk version planeras att ges ut i slutet av året.
Lee Falk
Om du har frågor om boken eller vill bidra eller hjälpa till på något vis, skicka ett mail til: boken@schapter.orgDen här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen
Om du vill få uppdateringar om boken när den ska släppas och finns tillgänglig att köpa, anmäl dig till vårt nyhetsbrev här
Det är inte endast med boken som Scandinavian Chapter kommer att hedra Lee Falk’s minne. Aktiviteter i Sverige inkluderar:



0 kommentarer:

Skicka en kommentar