torsdag 14 april 2011

Bio: Water for ElephantsFoton copyright (c) Twentieth Century Fox

Jag har nog bara varit på cirkus en enda gång i mitt liv. Det var 1973 eller -74. Det enda jag kommer ihåg är att när en kvinnlig akrobat ålade runt i ett rep hängande från taket, skrek en av mina lekiskompisar "Tarzan i lingonskogen!".

Jag skulle tro att min aversion mot cirkus började redan där. Jag har aldrig roats av cirkus. Tvärtom, jag tycker att det är vedervärdigt och rövtradigt. Dessutom associerar jag cirkus med skräck och sorg. Det är något groteskt och dekadent över cirkusar och deras estetik. Och clownen gråter som bekant alltid bakom masken. Freaksen hämnas på sina plågoandar.

Kärleksdramat WATER FOR ELEPHANTS bygger på en roman av Sara Gruen - och det är egentligen en ganska märklig, egendomlig film. Den utspelar sig nämligen i cirkusmiljö - och även om det förstås är unikt och originellt, känns det på något sätt lite ... sökt. Det är ett besynnerligt val av miljö.

WATER FOR ELEPHANTS börjar i nutid med att den snart hundraårige Jacob Jankowski (Hal Holbrook från MAGNUM FORCE och RITUALS!) söker upp en cirkus och tvingas tillbringa några timmar hos cirkusdirektören i väntan på skjuts till ålderdomshemmet han stuckit från. Jacob passar då på att berätta om sitt dramatiska liv och redan här i prologen utannonseras att händelserna leder fram till "den sista berömda cirkusolyckan". Jaha, så det kommer att sluta med jämmer och elände?

År 1931 spelas Jacob av Robert Pattinson från TWILIGHT - eller Robert Pattaglytt som han heter i Malmö. Han är en veterinärstudent vars föräldrar omkommer i en bilolycka. Då tar Jacob sitt pick och pack och drar, och hamnar så småningom på cirkus Benzini, som kuskar runt i depressionens USA.
Direktör här är den ambivalente, ofta obehaglige och lika ofta grymme och brutale August (Christoph Waltz), som är gift med den yngre, tjusiga ryttarinnan Marlena (Reese Witherspoon). Jacob tvingas avliva Marlenas häst och då tjackar August upp sig på den whiskeypimplande elefanten Rosie.
Jacob utses till elefantskötare, men ofta rycker August in och misshandlar Rosie så att blodet forsar. Ibland får även August ryck och kastar ut klagande anställda från rullande tåg, eller så låter han sina hårdingar till hantlangare misshandla dem.
 
Men så händer det som inte får hända: Jacob och Marlena blir förälskade i varandra. Följden blir förstås ett triangeldrama i cirkusvagnar.
 
Regissören Francis Lawrence har tidigare gjort CONSTANTINE och I AM LEGEND, två hyfsat kassa filmer. Den här gången har han fått ur sig en rätt snygg, gammaldags och snudd på episk kärlekshistoria. Men samtidigt tyckte jag att WATER FOR ELEPHANTS var något av ett uthållighetstest.
 
Det intressantaste med filmen är att Witherspoon är exakt tio år äldre än Pattinson, och med undantag från Courteney Cox och hennes åtta år yngre David Arquette i SCREAM-filmerna, är ju detta förhållande ovanligt. Och ja, Reese Witherspoon är en utmärkt skådis, och väldigt söt och charmig.
Robert Pattaglytt ger dock intryck av att komma direkt fråm Madame Tussaud's - där han varit utställningsobjekt. Jag kan inte med killen. Han har något väldigt irriterande över sig, det är en väldig massa poserande och han är rätt träig. För att jag ska gilla en romantisk film, måste jag själv attraheras av Flickan, samt antingen identifiera mig med- eller bara rent allmänt gilla Pojken. Och det sistnämnda gör jag alltså inte här.
 
Tack och lov ser filmvärldens nya favorit, österrikaren Christoph Waltz, till att rädda stora delar av filmen. Han är förstås otroligt bra som lynnig och grym cirkusdirektör, med sitt obehagliga leende. Jag konstaterade även hur lik Claes Eriksson han är i vissa scener!
Men som helhet tycker jag inte att det här håller. För att upprepa mig själv - det är lite konstigt, det hela. Som om man valt cirkusmiljö bara för att ingen annan gjort det. Filmen är dessutom väldigt humorbefriad. Här fanns i alla fall inget som lockade mig till skratt. Men framför allt fanns här inget som grep tag i mig, som engagerade mig. Jag struntade i stackars Jacobs öde, just för att han spelas av Pattinson.
 
Det är dock lite kul att skräckikonen Ken Foree (DAWN OF THE DEAD, FROM BEYOND, LEATHERFACE: TEXAS CHAIN SAW MASSACRE III) har en liten roll, och Jacob blir kompis med en vitsminkad dvärg i uniform. Olyckan på slutet är oväntad och fräsig.
 
Flera av mina kollegor tyckte bra om WATER FOR ELEFANTS. Ja, ja. Men jag tycker som jag vill.


(Biopremiär 15/4)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar