måndag 18 april 2011

Bio: Tre

Foton copyright (c) TriArt Film
Tysken Tom Tykwer slog igen med den när den kom 1998 så hypade SPRING LOLA. Jag såg den först några år senare och undrade varför alla var så begeistade. Väldigt överskattad film. Den är väl okej, men inte mer.
Därefter gjorde Tykwer bland annat PARFYMEN, som jag varken sett eller luktat, och 2009 kom hans förra långfilm som regissör; den märkligt taffliga thrillern THE INTERNATIONAL, som led av styltig dialog och träiga actionscener.
Nu anländer hans nya film, som till skillnad från de tidigare filmerna är en komedi. En rätt vågad sexkomedi, till på köpet. Och tydligen gick den hem på filmfestivalen i Toronto.

TRE utspelar sig i Berlin. Hanna (Sophie Rois) och Simon (Sebast-

ian Schipper) har levt tillsammans i många år. De jobbar båda i kultur- och mediasvängen; hon på en TV-kanal, han med konst. Men det har gått stå i förhållandet. Kanske är det det faktum att de inte verkar kunna skaffa barn? 

Hanna och Sophie är ofta ute och roar sig var för sig, och under en fotbollsmatch där Hanna har kul i den gemytliga, öldrickande publiken, träffar hon Adam (Devid Striesow). Hon hänger med gänget på restaurang efteråt, ett flottigt ställe där folk bälgar öl och pressar in wienerschnitzlar i käften. Hanna sitter länge och pratar med Adam, och det bär sig inte bättre än att hon följer med Adam hem och de har sex. Något som kommer att upprepas.

Stackars Simon å sin sida får reda på att han har testikelcancer. Han opereras för detta, en lyckad operation. Men förutom detta kommer även hans liv att förändras på ett annat sätt - han upptäcker nämligen att han är bisexuell.

Jodå, på ett badhus träffar Simon en spännande man och rätt var det är har de sex.

Det visar sig att den här spännande mannen är - just det! - Adam.

Vad som nu följer är förstås en intrig där Hanna och Simon bedrar varandra - med samme man.

På sätt och vis känns den här storyn som ett klassiskt farsupplägg. En spring-i-dörrarna-pjäs på någon privatteater. Med den skillnaden att TRE innehåller en massa sex, bögsex till på köpet.

Tykwers film börjar ganska bra. Det är riktigt roligt. Men när filmen går mot sitt slut har åtminstone jag tröttnat. Visst faller bitarna på plats till slut som i en hederlig gammal komedi, men TRE står ofta och trampar vatten. Ofta händer det saker utan att det egentligen händer något. Här finns en rad scener som inte leder någonvart. Och till saken hör att den här historien är dryga två timmar lång.

Sexscenerna är förhållandevis vågade. I synnerhet scenen där Adam för första gången sätter på Simon. Och under förtexterna får man i ett hörn se en datorskärm som visar en filmsnutt med analsex i närbild.

Men det hela är förhållandevis osexigt. Fotot är rätt tradigt, miljöerna är tradiga, Hanna är ett vanligt fruntimmer och Adam är mest en lönnfet, blond typ. Simon ser ut som Lukas Moodysson. Sedan hör det förstås till saken att jag personligen inte tänder det minsta på män som har sex.

Nå, TRE kan ändå få ett klart godkänt betyg, tack vare sin udda story och några roliga scener.  
 

(Biopremiär 20/4)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar