onsdag 6 april 2011

Bio: Rio

Foton copyright (c) Twentieth Century Fox Sweden

Det är trångt bland de animerade familjefilmerna på bio just nu. HOPP, GNOMEO & JULIA, RANGO med flera (även om RANGO ju är ett gränsfall som familjefilm). Och det känns som om en ny film i 3D har premiär varje vecka.

Här har vi så ännu en animerad familjefilm i 3D: RIO, ett verk av folket bakom ICE AGE-filmerna och ROBOTAR, med Carlos Saldanha som regissör.

I Rio de Janeiros idylliska, sambasvängande djungler bor den lille blåe aran (en papegojfågel, alltså) Blu (Jesse Eisenberg gör rösten i originalversionen, som jag såg), som en dag fångas av människor för att säljas som sällskapsdjur. Blu skeppas iväg till USA, men när lastbilen han befinner sig i sladdar till i ett snöigt Minnesota trillar han ur.

Blu hittas av skolflickan Linda (Leslie Mann) som tar hand om honom, och de växer upp tillsammans. Blu blir en stugsittare till fågel, han kan inte flyga och gillar att dricka kaffe och titta på TV och bete sig som en människa.

Men så visar det sig att Blu är den siste hanen av sin art och i Rio finns en hona, så Blu och Linda måste åka ner dit och se till att ägg blir gjorda för artens fortlevnad. Dock råkar de ut för skurkar, som fångar tjusiga fåglar. Blu och hans planerade partner Jewel (Anne Hathaway) kedjas samman, men lyckas fly. De hamnar i djungeln och Blu vill inget annat än återfinna Linda. Och Linda med manligt sällskap kutar runt i Rio på jakt efter Blu.

RIO är väldigt välgjord; miljöerna är minst sagt tjusiga och figurdesignen helt okej.

Men oj, vad det här är tråkigt och oinspirerat. RIO känns bara som ett hopkok av tidigare animerade succéer i ett försök att få till en hit. Jag tyckte inte att någonting var roligt. Åtminstone nästan ingenting. Ett par klantiga skurkar är lite småkul, men de är inte med så mycket.

Då och då brister man ut i sång, och då oftast i ganska steril samba och bossanova. I en scen krämar man på med, jösses, "Say You, Say Me"...!

Att filmen är i 3D noterade jag knappt. Förvisso har nyhetens behag sedan länge försvunnit, men i fallet RIO, liksom i alltför många 3D-filmer, medför den här nya tekniken bara att bilden blir lite mörkare och aningen oskarp. RIO hade sett betydligt bättre ut i hederligt platt format - i synnerhet som det är en färgsprakande film.

Jag kan tänka mig att förhållandevis små barn kan uppskatta filmen, som även kommer att visas med svenskt tal. 

(Biopremiär 8/4)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar