onsdag 27 april 2011

Bio: Limitless

Det är rätt intressant att Bradley Cooper plötsligt gör kometkarriär i Hollywood. I TV-serien ALIAS var han Jennifer Garners snälle kompis och gjorde väl inget större intryck mer än att han var sympatisk. Men seriens stjärna Garners karriär på biodukarna har gått i stå och hon har väl mest varit hemma och fött barn. Och här kommer Cooper och medverkar i succéer som BAKSMÄLLAN.

LIMITLESS är en film jag sett fram emot. Efter att ha läst mycket om den verkade den väldigt bra; en typ av thriller jag saknat. Efter att nu ha sett filmen kan jag inte påstå att jag är besviken.
Bradley Cooper är Eddie Morra, en misslyckad författare som bor i en extremt sunkig lägenhet och som dumpas av sin flickvän. En gång i tiden var Eddie gift ("I fem minuter") och en dag springer han på sin före detta svåger på stan. De tar en öl och svågern, som tydligen brukade langa droger, ger Eddie en tablett med ett nytt, hemligt preparat som heter NZT.

Utan att känna till dess effekter - svågerns beskrivning lät otrolig - tar Eddie tabletten, och efter trettio sekunder börjar den verka. Människan utnyttjar bara 20% av hjärnans kapacitet. Tar man NZT använder man 100%! En fullkomligt fantastisk upplevelse, tycker förstås den plötsligt supersmarte Eddie.

Men så hittar Eddie svågern mördad - skjuten i pannan. Dock hinner Eddie förse sig med ett rejält lager NZT och hans liv förändras radikalt - han blir framgångsrik affärsman och rådgivare, och anlitas av mogulen Carl Von Loon (Robert De Niro) för att se till miljonerna strömmar till än mer.

Men nu visar det sig att någon är ute efter Eddie - han förföljs av en mystisk man som inte tvekar att mörda folk som kommer i vägen. Samtidigt jagas Eddie av en brutal öststatsskurk Eddie lånat pengar av. För att göra det hela ännu värre, börjar Eddie att känna av NZT:s biverkningar...

Visst finns det saker att anmärka på i LIMITLESS. För det första öppnar filmen med en av slutscenerna, något jag alltid tycker är onödigt och irriterande. Och Eddie agerar berättarröst filmen igenom - också onödigt, om det inte är en Mike Hammer-deckare. Och hela grejen med öststatssnubben känns påklistrad för att lägga till ännu ett spänningsmoment helt i onödan.

Men jag struntar glatt i dessa invändningar. Jag tycker nämligen att Neil Burgers (ja, han heter Burger!) film är fantastiskt underhållande, intressant, fascinerande och till och med spännande. Det här är tveklöst en av de bättre thrillers jag sett på rätt länge - det är trots allt sällan jag tycker att någonting är spännande.

Tankarna går till gamla fina 70-talsthrillers som till exempel MARATONMANNEN och liknande, fast berättat med ett väldigt modernt stuk. Eddie Morra får väl sägas vara en typisk Hitchcockhjälte; en kille som är på fel ställe vid fel tillfälle, och därför dras in i en snårig historia där han jagas av okända.

Filmfotot är ofta väldigt kreativt, med oerhört tuffa kameraåkningar; det är driv i berättandet, och ja - Bradley Cooper är en sympatisk hjälte. Här finns ett slagsmål och ett par actionscener, men i övrigt är bataljerna i princip ersatta av att Eddie tänker ut en annan lösning! Jag gillar också den lätt omoraliska sensmoralen i filmen.

Jag skäms inte för att rekommendera LIMITLESS som vårens och sommarens thriller. Om det nu inte kommer någon ännu bättre inom de närmaste månaderna.
Tom Ford har designat Eddie Morras snygga kostymer.


(Biopremiär 29/4)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar