onsdag 27 april 2011

Bio: Heartbreaker

Foton copyright (c) UIP
Fransmannen Romain Duris är en lika osannolik som intressant filmstjärna. Han har de senaste åren seglat upp som en av Frankrikes största namn, trots att han vid första intrycket allt verkar lite goofy. Men Duris, han kan ju spela allt. Han är med i komedier. I thrillers. I dramer. Han kan vara allt från förste älskare till byfånen.
I Pascal Chau-
meils roman-
tiska komedi HEART-
BREAK-
ERS spelar Romain Duris Alex Lippi, professionell relationssabotör. Tillsammans med sina två assistenter; hans syster och hennes make (som ser ut som Richard Dreyfus!), anlitas de av folk som vill få någons förhållande att spricka. Oftast går det ut på att kvinnan i förhållandet ska falla för Alex, som ikläder sig olika roller beroende på sammanhanget. Alex och hans team fungerar närmast som ett gäng hemliga agenter med Mission: Impossible-planer för att lyckas med sina uppdrag.
Så anlitas Alex av en man som vill hindra sin dotter från att gifta sig med den hon är förlovad med. Dottern heter Juliette och spelas av Vanessa Paradis, och mannen som spelar engelsmannen Jonathan hon ska gifta sig med såg väldigt bekant ut - men jag kunde inte placera honom. Men jo, det är ju Andrew Lincoln från THE WALKING DEAD.
Alex tar reda på en massa fakta om Juliette - att hennes favoritfilm är DIRTY DANCING, att hon älskar WHAM!, att hon gärna äter roqueford till frukost och liknande grejor, och så dyker han - uppbackad av sina assistenter - upp och påstår sig vara Juliettes nye livvakt, skickad av hennes far.
Nu följer en lång rad förveck-
lingar och ibland rena slap-
stick-
situa-
tioner, medan storyn leder fram till det självklara: javisst, ni tror väl inget annat än att Alex och Juliette blir kära i varandra på riktigt, eller hur?
När eftertexterna rullade tittade jag på klockan. Hm. Var den inte längre än 105 minuter? Filmen kändes betydligt längre - beroende på att den tappade fart och började trampa vatten under den väldigt förutsägbara sista tredjedelen. Och det är ju inte bra.
En annan invändning jag har är att kemin mellan Romain Duris och Vanessa Paradis inte är den bästa. Och jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om Paradis - jag charmas inte av gluggen mellan framtänderna; den stör mig. Och trots att hon hunnit bli 38 och har batn med Johnny Depp, kan jag inte bli av med bilden av henne som minderårig lolita i början av karriären...
Men i övrigt är HEART-
BREAKER den klart bästa roman-
tiska komedi jag sett på bra länge. Jag gillar ju romantiska komedier, men de flesta Hollywood spottar ur sig är trots allt rätt avslagna - och ibland under all kritik.
Chaumeils film ser onekligen ut som en Hollywoodproduktion, den är väldigt glassigt, den har en cool look och ett ibland coolt soundtrack, den lånar drag av agentgenren, och större delen av filmen utspelar sig i Monaco och på franska rivieran - något den vinner på. Det är fantastiska miljöer, miljöer jag älskar.
Mycket i filmen är riktigt roligt. Tyvärr håller det inte riktigt hela vägen. Hade hela filmen varit lika bra som den första halvtimmen eller så, hade jag höjt betyget ett snäpp.
Men HEARTBREAKERS är helt okej och klart godkänd underhållning.


(Biopremiär 29/4)
 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar