tisdag 26 april 2011

Bio: Attenberg

Foton copyright (c) TriArt Film 

Jag kan väl inte påstå att jag sett så många grekiska filmer. Alldeles just nu kommer jag bara på tre stycken, alla väldigt udda, bisarra genrefilmer.

Här har vi ytterligare en grekisk film, udda den med, men en arthousefilm.

Attenberg är namnet på staden där det filmen utspelar sig. Jag citerar pressmaterialet: "Attenberg. Ett arkitektoniskt experiment, byggt någon gång på 60-talet, som aldrig var meningen att härbärgera mänsklig värme utan bara de arbetare som jobbade på den närbelägna aluminiumfabriken."

Detta hade jag ingen som helst aning om, och det framgår inte av filmen. Jag tyckte mest att det liknade en ganska idyllisk, sovande grekisk småstad, full av sockerbitsliknande hus vid kusten.

Ariane Labed spelar 23-åriga Marina, som håller på att  upptäcka och utforska sin sexualitet. Hon är väldigt, väldigt osäker på sig själv och sina känslor. Är hon asexuell? Är hon lesbisk? Kan hon känna ömhet? Njutning?

Hennes bästa kompis Bella är mer promis-
kuös, och Marina övar tung-
kyssar på Bella, som försöker lära henne hur man gör. Marina trräffar efter ett tag en något äldre kille, men vet inte riktigt hur hon ska gå tillväga när hon umgås med honom, varken socialt eller sexuellt.

Till på köpet är Marinas far döende i cancer. Hon bor ensam med honom, jag gissar att modern är död, och deras förhållande är lite märkligt det med.

Athina Rachel Tsangaris film vann priser på både Thessalonikifestivalen och i Venedig. Det förvånar mig inte. Det här är inte bara en typisk filmfestivalfilm - det är även en typisk film som vinner priser.
Det är även en riktigt pretentiös konstfilm. Den är förbannat jävla pretentiös! ATTENBERG är urtypen för en film som är mer intressant än bra. Jag vet inte om jag vill känna folk som tycker att det här verkligen är bra på riktigt. Filmen är ett stillsamt porträtt av en ung tjej, men i slutänden är det hela fullkomligt meningslöst. Åtminstone upplever jag det som poänglöst. ATTENBERG ger mig absolut ingenting.

Tsangari har gjort en ganska snygg film. Emellanåt är den lite rolig. Flickorna är söta. Ett par sexscener är väldigt vågade (gör de det på riktigt?).

Men agerandet och all dialog är teatralisk, och ofta är det så arty att det blir direkt löjligt. Jag vet ibland inte om det är meningen om det ska vara roligt eller ej.

Då och då klipps det in scener där Marina och Bella går längs en stengång, där de ömsom utför silly walks, ömsom imiterar djur. Marina gillar att se Sir Richard Attenboroughs filmer om gorillor på TV, och i en scen hoppar hon och farsan runt i en säng och leker apor. Ibland leker Marina andra djur.

ATTENBERG är så smal att man kan sticka den genom ett nålsöga. Jag hörde att det i Malmö kommit drygt femtio pers till en förhandsvisning. Jag har svårt att tänka mig att det går att hitta så många fler som kan tänka sig att se det här. Målgruppen är väldigt liten.

Jag kan inte påstå att det är en särdeles tråkig film och den är hela tiden intressant, jag satt hela tiden och väntade på att något skulle hända (vilket dock aldrig skedde), men jag kommer aldrig att se den igen. Det är livet för kort för.

ATTENBERG kommer garanterat att rosas av mina kollegor på fredag.


(Biopremiär 29/4)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Attenberg är inte alls en grekisk stad! Huvudpersonen uttalar Sir Richard Attenboroughs efternamn så.

I övrigt en korrekt analys. Tråkig film.

Pidde Andersson sa...

Jag trodde att det var så, men huvudpersonerna uttalar inte alls Attenborough som "Attenberg"; de får med alla stavelserna, men med dåligt uttal. Jag citerar bara pressmaterialet rakt av. I det står det att det är en stad.

Anonym sa...

Du har citerat biografägaren Folkets hus och Parkers text till filmen, inte distributören TriArts pressmaterial. FHP har uppenbarligen inte sett filmen när de skrev texten. Inte har de koll på grekiska städer heller...

JODÅ, grejen med titeln bygger på huvudpersonens felaktiga uttal.Det konstaterar flera utländska recensenter, b la http://www.timeout.com/film/reviews/89308/attenberg.html

Pidde Andersson sa...

Okej. Men de säger aldrig "Attenberg"...

Anonym sa...

Det är lugnt. Kulturnytt på P1 har inte heller koll på grekiska städer...

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10975&artikel=4476332

Pidde Andersson sa...

Frågan är väl då vad det här är för stad...

Anonym sa...

Enligt IMDB heter heter inspelningsplatsen Aspra Spitia. Se där ännu en högeffektiv förmiddag läggs till handlingarna...

Pidde Andersson sa...

Då kommer vi ju till det stora mysteriet: hur kommer det sig att den som författat den svenska infotexten hävdar att det är en stad och att den har den bakgrund som påstås?
Väldigt märkligt...

Anonym sa...

Staden Aspra Spitia, där regissören är född, har de facto en aluminiumfabrik.

Webredaktören på Folkets hus och parker som sköter Spegelns hemsida, varifrån texten med all säkerhet är hämtad, har inte sett filmen, men tycker att "Attenberg" låter som namnet på en tråkig industristad i Grekland. Det är väl den troligaste teorin.

Efter den vietnamesiska "Smaken av norskt trä" övertrumfar TriArt film sig själva denna gång som leverantörer av cinematografisk tristess.

Skicka en kommentar