tisdag 1 mars 2011

TOPPRAFFEL! sörjer: Jane Russell

 När jag var tonåring såg jag en gång ett foto - svartvitt, en helsida i en tjock bok om Hollywoodstjärnor - på Jane Russell, på vilket hon iförd en svart klänning stod lutad mot en flygel. Kanske rökte hon en cigarrett, jag minns inte, men jag tyckte att hon var den coolaste brud jag sett. Astuff. Varför såg inte kvinnor ut så när jag gick ut på stan? Okej, de behövde inte hänga på flyglar, men ändå.
Jane Russells första film var Howard Hughes beryktade "sexwestern" THE OUTLAW, som spelades in 1940. Den ansågs så snuskig, att den inte släpptes förrän 1943, då i en censurerad version och med väldigt begränsad distribution. 1946 skickades den ut igen, med lite bättre spridning. Idag är det svårt att låta bli att le åt rabaldret, i synnerhet då THE OUTLAW är en rätt fånig liten film. Men den knappt tjugoåriga Russell är förstås läcker i den.
Hennes mest kända film är nog GENTLEMEN FÖREDRAR BLONDINER mot Marilyn Monroe. En rolig och härligt mansförnedrande film. Och jag minns att jag tyckte titeln var missvisande första gången jag såg filmen, eftersom jag föredrog brunetten.
Idag gick Jane Russell bort. Hon var 89. Frid över hennes minne.
Update: Vid närmare eftertanke var det nog Ava Gardner på den där bilden som gjorde intryck på mig som tonåring, men skit samma, Russell var också med i boken.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar