onsdag 30 mars 2011

TOPPRAFFEL! sörjer: Farley Granger

Farley Granger var med i två Hitchockfilmer. En av mästarens allra bästa - FRÄMLINGAR PÅ TÅG - och en av hans mindre lyckade, åtminstone är jag inte speciellt förtjust i den: REPET.
Granger hade bland annat förhållanden med Ava Gardner, men det var en illa dold hemlighet att han var bisexuell - något han visst berättar öppenhjärtligt om i sina memoarer som kom 2007. Men redan REPET innehåller som bekant anspelningar på homosexualitet.
Runt 1970 anlände Granger till Italien där han medverkade i en rad filmer. Återigen: något han har gemensamt med flera andra homo- och bisexuella hollywoodstjärnor, är att de skapade sig en ny karriär utomlands, ibland efter någon form av skandal på hemmaplan. Jämför med till exempel George Nader, som spelade FBI-agenten och kvinnokarlen Jerry Cotton i en lång rad tyska actionraffel.
Farley Granger medverkade bland annat i DOM KALLAR MIG TRINITY - DJÄVULENS HÖGRA HAND, och i den beryktade giallon RIVELAZIONI DI UN MANIACO SESSUALE AL CAPO DELLA SQUADRA MOBILE, bättre känd som SO SWEET, SO DEAD och THE SLASHER, men beryktad efter att en amerikansk distributör redigerade om den och klippte in hårdporrscener med Harry Reems, och släppte den X-rated som PENETRATION!
Farley Granger dog den 27:e mars och blev 85 år gammal.
R.I.P.

Farley Granger möter Mästaren i FRÄMLINGAR PÅ TÅG.

Ur REPET.
Kommentar överflödig.

Den beryktade giallon som blev...

...porrthriller!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar