tisdag 15 mars 2011

Superhjältar och antihjältar i tecknade serier på Judiska Museet

Följande pressrelease trillade in. Kan vara av intresse för er som bor i Stockholm med omnejd, eller kommer att passera trakten.

Superhjältar och antihjältar i tecknade serier

Judiska Museet

2011-03-14 09:04
Stålmannen med vänner på besök på Judiska Museet
 ”Superhjältar och antihjältar i tecknade serier” – från Stålmannen till fröken Märkvärdig ställs ut 4 april – 13 november 2011. 
Alla har hört talas om Stålmannen. Men långt ifrån alla vet att konstnärerna bakom denna välkända superhjälte – Joe Schuster och Jerry Siegel – är judar.
Betyder detta att tecknade serier är en judisk specialitet? Stålmannen och Spirit är inte judiska hjältar, men de skapades av judar. Först efter Förintelsen börjar superhjältarna visa tecken på judisk identitet.  I viss mån påminner Stålmannens figur om bilden av Moses eller Messias. Superhjälten är en person som står över lagen och skipar rättvisa. I en värld där judar uteslöts i olika sammanhang och marginaliserades både i Europa och USA växte superhjältarna fram. Konstnärerna, som var fattiga judiska invandrare i USA, gav genom sina tecknade hjältar uttryck för judars revanschism och eskapism.  Redan 1941 fick Hitler på nöten av en superhjälte på ett omslag.
Utställningen visar ett färgstarkt urval av seriekaraktärer från 1910 till idag, skapade av ett fyrtiotal judiska serietecknare. 
Kända figurer som dyker upp i Judiska Museets utställning ”Superhjältar och antihjältar i tecknade serier” är Batman, Hulken, Fantastiska fyran och många fler. Här finns bilder av alla de stora seriekonstnärerna – Will Eisner, Jack Kirby, Jerry Siegel, Joe Schuster, Stan Lee, Robert Crumb, Joann Sfar m.fl.
Den banbrytande serieromanen Maus, av Art Spiegelman, finns naturligtvis med i Judiska Museets utställning. Maus handlar om författarens fars öde under Förintelsen, men tar även upp psykologiska kommunikations­problem mellan fadern och sonen Art. Precis som i USA har europeiska serier och grafiska noveller tagit upp generations­konflikter och konfrontationer med det förflutna.
I utställningen på Judiska Museet visas även Joanna Rubin Drangers skapelse fröken Märkvärdig, som ger uttryck för ett slags vardagsfilosofi. Hon brottas med de stora frågorna i livet, liksom många av oss andra.
Genom de tecknade serierna har judiska serietecknare bidragit till att ge uttryck för ett judiskt kollektivt minne och en judisk självmedvetenhet. Utställningen visar att det finns ett speciellt historiskt samband mellan serietecknandets konstform och judisk kultur, trots att tecknade serier inte enbart skapats av judiska konstnärer. Utställningen är en kronologisk berättelse om judiska erfarenheter under det senaste århundradet ända fram till idag.
En dylik utställning, som presenterar judiska seriekonstnärer och teman i USA, Europa, Israel och Sverige har aldrig tidigare visats i Sverige.”Superhjältar och antihjältar i tecknade serier” är baserad på tidigare visade utställningar på de judiska museerna i Paris, Amsterdam och Berlin, där de nått stora publiksiffror och mycket goda recensioner.
  Invigningen äger rum söndagen 3 april kl. 18 på Judiska Museet, Hälsingegatan 2. Invigningstalare är Lasse Åberg från Åbergs Museum. OSA senast 30 mars till yael@judiska-museet.se eller på 08- 55 77 35 63.
Tack till Joods historisch museum och Musée d'art et d'histoire du Judaïsme som skapat grundutställningen.
Judiska Museet i Stockholm i samarbete med Brombergs bokförlag AB, Seriefrämjandet, Serieteket och Åbergs museum.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar