lördag 19 mars 2011

Slaget om Malmö

Hur vet man att det spelas allsvensk fotboll i staden där man bor? Jo, det är när det cirklar en polishelikopter ovanför hustaken och stan brinner.
När jag för några timmar sedan gick från Värnhem ner mot Slottsparken, hörde jag märkliga ljud växa sig högre. Och borta vid Bar-Celona i närheten av Stortorget såg jag vad det var som stod på. Rättare sagt, på grund av rökridåer var det inte så lätt att se.
Malmö FF möter Helsingborg idag. Helsingborgs supportrar hade anlänt. Hundratals stod på gatan och skanderade "Fy fan! Vi hatar Malmö! Fy fan! Vi hatar Malmö!". Och så kastade de rökbomber omkring sig.
Huliganerna var omgärdade av poliser - och det märkliga var att dessa poliser, iförda hjälmar, bara stod där. Huliganerna kastade hela tiden flaskor på poliserna, men de sistnämnda bara flyttade på sig för att inte bli träffade. Därefter leddes huliganerna iväg, det såg ut som om de eskorterades till stadion.
Varför då?
Varför drog poliserna inte bara fram batongerna och spöade skiten ur packet? Pucklade på dem urskiljningslöst? Hämtade vattenkanoner och spolade bort dem? Eller bara drog skarpladdade vapen och mejade ner kräken?
Jag läste på Sydsvenskans hemsida att hundratals arresterats, men det räcker inte.
Jag har sett fransk polis rycka in mot vilda demonstranter. Det var grejor det. De snutarna såg ut som terminators och efter deras insats gick det omkring butiksägare och skrubbade bort blodet från trottoaren. Bokstavligt talat.
Och det är förstås fotbollshuliganer och andra gäng ska tas.
Eldkastare skulle också fungera finfint.
Det är lite svårt att ha behållning av fotboll när det går till såhär.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar