torsdag 17 mars 2011

Londondimman låg aldrig tätare än i Tyskland

När jag för drygt tjugo år sedan fick den tjocka Video Watchdog-boken av Tim Lucas, fascinerades jag genast av kapitlet om de tyska Edgar Wallace-filmerna.
Edgar Wallace och hans son Bryan Edgar Wallace var på sin tid - främst första halvan av 1900-talet - oerhört populära, brittiska deckarförfattare, och redan på 1930-talet filmades böckerna i England. Men - det är de tyska produktionerna från 1960-talet som är de intressanta. Sedan jag för första gången läste Lucas' artikel, har jag sett några av de här filmerna. Kvalitén varierar en del liksom underhållningshalten, men de flesta har om inget annan stämningen gemensam.
De här filmerna är inspelade i Tyskland, men det ska föreställa England. Här och var klipper man in exteriörbilder från till exempel London, men mest ser det ut som, tja, Tyskland - Tyskland nattetid, insvept i tjock dimma. Och på något sätt funkar det. Jag har tidigare skrivit om de tyska agentfilmerna med George Nader som FBI-agenten Jerry Cotton, känd från bokstavligt talat tusentals kioskdeckare. Dessa 60-talsraffel utspelade sig i amerikanska storstäder, men spelades in i Tyskland - och försågs så klart med inklippta amerikanska skyskrapor här och var. Det var väl inte så övertygande. Det funkar bättre i Wallacefilmerna. Resultatet blir lite surrealistiskt och mardrömsaktigt; det är något som är fel med miljöerna. Och som sagt, de är ofta väldigt stämningsfulla.
På 60-talet producerades Wallacefilmer av två konkurrerande tyska bolag. Produktivast var Rialto Film. Det andra bolaget hette CCC och ska inte blandas ihop med danska porrbolaget CCC; Color Climax Corporation. Ibland dök Klaus Kinski upp i filmerna, som jag för övrigt såg dubbade till engelska.
Här är trailern till en film från Rialto:Och här är trailern till en från CCC:0 kommentarer:

Skicka en kommentar