fredag 25 mars 2011

För er som befinner er i Alingsås den 29:e mars

Hushållningssällskapet

Länk till Hushållningssällskapets pressrum

Pressmeddelande

Välkomna att närvara vid utdelning av Stora Potatispriset 2011!

2011-03-24 08:18
Välkomna att närvara vid utdelning av Stora Potatispriset 2011!
Den 29 mars, på Jonas-dagen, är det dags för Potatisakademien att för tredje gången dela ut det Stora Potatispriset i samband med akademiens årsmöte. Stora Potatispriset delas ut till fil dr och forskare Kerstin Olsson för sitt mångåriga arbete som forskare och föreläsare om potatis, samt för sitt engagemang att sprida dessa kunskaper för såväl vetenskap som allmänhet.

När:              Prisutdelning sker Tisdagen den 29 mars kl 18.00
Var:              Alströmerska Magasinet, Alingsås
Kerstin Olsson är fil dr i Kulturväxternas genetik och förädling och är idag verksam vid Nordgen (fd Nordiska Genbanken) som är en institution under Nordiska Ministerrådet. Kerstin har skrivit eller varit en del av hundratalet publikationer varav 70% har handlat om potatis. Hon har en lång karriär inom forskning och är en ledande auktoritet när det gäller växtförädling av nya potatissorter med bättre resistens mot bladmögel.
Priset består av ett diplom, en kopparnola, formgiven och tillverkad av Alingsåssmeden Peter Petersson samt en prissumma på 5000 kr.
Potatisakademien bildades 2008 och har som syfte att:
  • Främja kunskapen om potatis, Solanum Tuberosum, genom utbildning och information.
  • Öka medvetandet om potatisens gastronomiska och kulinariska egenskaper.
  • Positionera potatisen genom att lyfta fram dess hälso-, miljö-, och näringsmässiga betydelse.
  • Värna om potatisen i ett historiskt och kulturellt perspektiv.
//Detta är tredje gången Potatisakademien delar ut Stora Potatispriset. 2009 tilldelades priset Richard Tellström, doktor i måltidskunskap vid Hotell- och restauranghögskolan i Grythyttan. Han fick priset för sitt arbete med att sätt ord på hur potatis smakar. 2010 fick potatisälskaren och potatissamlaren Torvald Fälth priset för sitt stora intresse för och kunskap om potatis samt för hans värnande om det historiska arvet och mångfalden av olika potatissorter genom sitt odlande av dessa. //
VÄLKOMNA!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar