måndag 28 mars 2011

Fantomen - som ni aldrig sett honom förut

Redan på 1940-talet gjordes det film om Fantomen - vilket jag rapporterat om här på TOPPRAFFEL!. Det dröjde till 1990-talet innan det gjordes spelfilm på nytt om Den vandrande vålnaden - om man inte räknar den misslyckade, aldrig visade TV-piloten från 1961. Nästa månad släpps SyFy Channels miniserie om en "alternativ" Fantomen på DVD i Sverige.
På 80-talet figurerade Fantomen som en av hjältarna i den tecknade TV-serien DEFENDERS OF THE EARTH och 1994 dök han upp i tecknad form igen i PHANTOM 2040, en futuristisk version. En grej jag funderat lite på är varför Semic och King Features aldrig producerade en tecknad TV-serie när Fantomen var som störst på 70-talet. En sådan borde ha funkat bra i Skandinavien och Australien.
Men!
Nu upptäckte jag att det gjordes Fantomen för TV på 70-talet! Kanske den mest obskyra Fantomenfilmatisering som går att uppbringa.
Jag har tidigare skrivit om den animerade versionen av Corto Maltese som ingick i det italienska TV-programmet SUPERGULP. Ett program som innehöll tecknade filmer baserade på tecknade serier. En del köpte italienarna in färdiga - som de som byggde på Marvels superhjälteserier. Men en del andra snickrade man själv ihop på enklast möjliga sätt.
Minsann om de inte gjorde en tecknad film baserad på vad som ser ut att vara det klassiska avsnittet "Luftpiraterna" av Lee Falk och Ray Moore! Man har tagit serierutorna som de är och nöjt sig med att panorera över dem och animera vissa detaljer. Det lustiga är att det liksom med Corto Maltese funkar rätt bra!
Här är hela äventyret - tyvärr på italienska och utan text. Eftersom det här är en italiensk produktion är förstås Fantomen röd.2 kommentarer:

Lyckan sa...

Underbart! Fanns det bara en Fantomenfilm gjord på detta sätt eller finns det fler dolda skatter?

Pidde Andersson sa...

Jag har tyvärr ingen som helst aning... Men det bör väl gå att ta reda på.

Skicka en kommentar