tisdag 29 mars 2011

DVD: Legend of the Fist

LEGEND OF THE FIST (Atlantic Film)
Under första halvan av 1990-talet tittade jag och många andra på oerhörda mängder hongkong-
action. Det var ju den stora grejen då - John Woo slog igenom, Chow Yun-Fat blev den nya stjärnan, och efter att hongkong-
film tidigare främst varit förknippat med Jackie Chan och Bruce Lee, upptäckte vi fler genrer och filmtyper. 
Det var nu längesedan jag såg på Hongkongaction. Visst, jag kan fortfarande klämma en och annan film, men numera blir det några nya om året och jag har slutat att aktivt leta importfilmer. Jag blev rätt mätt en gång i tiden.
Skicklige Donnie Yen skojar man dock inte bort. Han har förvisso en lång karriär bakom sig, men det är inte så många år sedan jag konstaterade att han ofta gör bra filmer, fyllda med extremt bra kung fu-slagsmål.
Här är Donnie Yen maskerad hjälte; Chen Zhen, i en film som inte riktigt är det jag trodde den skulle vara. Jag förväntade mig en tjoflöjtfilm, kanske något i stil  med Jet Lis BLACK MASK, men där sket jag mig på tummen.
Efter en imponerande prolog som utspelar sig i Frankrike 1917 under första världskriget (bajonett-kung fu är en nyhet för mig), hoppar vi till 20-talets Shanghai och en ganska komplicerad historia om kriget mellan Kina och Japan, spioner och gangsters. Det är en superpåkostad, gigantisk och myllrande film, mycket allvarligare och mer seriös än jag trodde den skulle vara. Lite i pratigaste laget, men actionscenerna imponerar.
Även favoriten Qi Shu - eller heter hon Shu Qi? - medverkar.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar