fredag 11 mars 2011

DVD: The Last Exorcism

THE LAST EXORCISM (Noble Entertainment)

Det ska visst vara en exorcist i år. Förra veckan hade den rätt vissna RITUALEN premiär. Förra årets spelade THE LAST EXORCISM in en massa pengar på bio i USA; nu släpps filmen direkt på DVD i Sverige.

THE LAST EXORCISM delade in fansen i två grupper: de som gillade filmen, och de som hatade den, eftersom Eli Roth är en av producenterna. Eli Roth har nämligen en tendens att reta upp amerikanska skräckfans. En del älskar honom, andra hatar honom som pesten. Det verkar inte finns några mellanlägen.

Det slog mig att även om jag läst en hel del om Daniel Stamms film; sett bilder och trailer, så har jag missat vad den egentligen handlar om och vad det är för typ av film - eller så har jag bara förträngt det.

Det här visar sig vara en mockumentär - denna åh så uttjatade genre. Jag är jävligt trött på fejkade dokumentärer nu, åtmonstone i skräck- och scienefiction-genrerna. Fast nu visar sig THE LAST EXORCISM vara bättre än genomsnittet, kanske beroende på bättre skådespelarprestationer än vanligt, och på att man inte hela tiden viftar med kameran.

Patrick Fabian spelar Cotton Marcus, en präst av den där typiska, amerikanska, energiska frikyrkovarianten - snabbpratande, intensiv, en riktig showman. Marcus är även exorcist - men han tror inte riktigt själv på att dra ut fysiska demoner ur människor. Därför fejkar han sina exorcismer - det räcker med att offren tror på det hela för att det ska bli bra.

Marcus blir kallad till en kåk på vischan, där en djupt religiös man, Louis Sweetzer (Louis Herthum), vill ha demoner utdrivna ur sin dotter Nell (Ashley Bell). Marcus åker dit med filmteamet som följer honom, och han riggar sina specialeffekter och låtsas driva ut satan ur flickans kropp. Louis är nöjd, Nell är nöjd.

Men innan Marcus och teamet hinner återvända hem, visar det sig - förstås - att Nell är besatt på riktigt. Hon skär upp sin brors ansikte med en kniv, hon börjar bända sin kropp i märkliga, bisarra ställningar (något unga Bell gjorde på riktigt; hon är visst så pass vig), och hon pratar med monsterröst.

Marcus är övertygad om att Nell är psykiskt sjuk, men Louis vägrar gå med på att ta henne till en läkare. Så det blir till att utöva exorcism på riktigt. Och man ringer efter en lokal prälle som ska hjälpa till...

THE LAST EXORCISM är en helt okej liten film (den kostade $1,8 miljoner och drog in mer än tiodubbelt på bio i USA). Den är inte speciellt originell, inte sådär jättespännande och otäck blir den inte heller, men den är underhållande och innehåller många intressanta idéer.

Synd bara att man klistrat på ett "chockerande" och "överraskande" slut som mest är fånigt, och som till på köpet leder till ett typiskt abrupt CANNIBAL HOLOCAUST-slut.

Daniel Stamms film är bättre än Mikael Håfströms RITUALEN, men även om det låter tjatigt att påpeka det, så är Max Von Sydows gamla insats fortfarande bäst i genren.

Hmm, om jag skulle ta och kontakta ett leksaksföretag och skapa "Den lille exorcisten"? En färgglad låda med plastkrucifix, vigvatten, minibibel och annat kul...

0 kommentarer:

Skicka en kommentar