onsdag 16 mars 2011

BUFF: The Liverpool Goalie

Foton copyright (c) 4½ Film
Igår fyllde biografen Royal i Malmö 50 år. Samma dag invigdes BUFF - det vill säga, Barn- & ungdomsfilmfestivalen. Fastr veftersom det i loggan står "BUFF Filmfestival" ska namnet kanske utläsas som "Barn- & ungdomsfilmfestival-filmfestival"...
Förra året öppnade BUFF med en norsk familjefilm om marschorkestrar. Den var inget vidare. Minsann om man inte öppnade norskt även i år, och den här gången var det ett bättre val.
Arild Andresens THE LIVERPOOL GOALIE - som i original heter KEEPER'N TIL LIVERPOOL - handlar om tolvårige Jo, som bor med sin morsa (farsan halkade i badkaret och dog) i en villa i vad jag gissar är en norsk småstad. Jo samlar på fotbollsbilder och liksom alla andra killar på skolan, är han besatt av att hitta Liverpools målvakt, ett väldigt sällsynt kort.
Jo är även en blyg och tafatt mes av rang, men han har stor fantasi och är bäst i klassen. Det sista har lett till att han tvingas göra läxorna åt Tom Erik, skolans stöddige supermobbare som jämt kör med lille Jo.
Men så en dag får klassen en ny elev, Mari, och Jo blir störtförälskad i den tuffa tösen som är söt, duktig och spelar fotboll (hon ser lite ut som en miniupplaga av Aqua-Lene). Jo gör allt för att få ihop det med henne, men problem uppstår när han tvingas ljuga för att inte göra bort sig och framstå som den fegis han är. Och Tom Erik sätter allt fler käppar i hjulet.
THE LIVER-
POOL GOALIE påminner väldigt mycket om Danny Kaye-
klas-
sikern HÄR KOMMER EN ANNAN, bättre känd som THE SECRET LIFE OF WALTER MITTY. Precis som Walter Mitty, fantiserar Jo hela tiden om vad som kommer att hända i olika situationer, och Jos fantasier bygger på rejäla filmklichéer, främst från actionfilmer - och dessa är väldigt, väldigt roliga.
Andresens film är lite för lång och bland annat förekommer en del sidospår som känns fullkomligt överflödiga; bland annat kastar man bort tid på en konstig historia om Jos bäste kompis' storebror. Det här blir mest padding för att bygga ut speltiden.
Men i övrigt är detta en charmig, överraskande rolig och underhållande film. Jag uppskattar i synnerhet att Jo har samma referensramar som riktiga tolvåringar - det vill säga, amerikansk populärkultur. Filmen innehåller även ett festligt onaniskämt och en skäggig lärare på cykel.

THE LIVER-
POOL GOALIE föregicks av kortfilmen THE LAST NORWE-
GIAN TROLL, norsk även den, men i regi av en ryss. Det här är en dockfilm som bygger på sagan om bockarna Bruse, som uppdaterats till nutid, och som utökats med tillbakablickar på en drömsk, svunnen tid, då Norge var en magisk värld, full av troll, sjöjungfrur och andra mytologiska varelser.
Pjotr Sapegin har gjort en väldigt välgjord dockfilm, men aningen grotesk figurdesign. Fast filmen är inte sådär jättekul. Roligast är de bajsande getternas enorma testiklar. Men filmen är försedd med ett väldigt försonande drag: berättarrösten tillhör Max Von Sydow, som även gör trollets röst. Självklart tillför detta faktum en hel del.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar