onsdag 2 mars 2011

Bio: Ritualen

Foton copyright (c) Sandrew Metronome

Mikael Håfströms filmatisering av Stephen Kings novell 1408 var ju inte någon höjdare, men den blev den mest framgångsrika Kingfilmen på väldigt länge och såg till att svensken fått fortsätta att göra film i Hollywood. Hans SHANGHAI har fortfarande inte visats i Sverige, men nu kommer hans exorcismopus RITUALEN - eller RITVALEN, som jag trodde den hette efter att ha misstolkat typsnittet i loggan. Ritvalen? En val som ritar?

Colin O'Donoghue är unge Michael, som vuxit upp i ett hem som även fungerat som begravningsbyrå. Rutger Hauer är hans far, som förvarar och preparerar lik i hemmets lugna vrå. Modern har tagit livet av sig. När Michael tröttnar på denna tillvaro, beslutar han sig för att i stället bli präst - katolsk sådan. I hans familj finns bara två alternativ, säger han; antingen blir man begravningsentreprenör eller präst.

Efter fyra år är Michael i princip färdig-
utbildad, men känner att han vacklar i tron. Han vill hoppa av - men då skickas han hastigt och lustigt iväg till Italien, där han ska genomgå en crash course i exorcismens fina konst.

Michael paras ihop med den gamle luttrade exorcisten Lucas (Anthony Hopkins) och de två beger sig iväg för att driva ut onda andar och ha sig. De börjar med en flicka, som hostar upp blodiga spik och grejor, och så händer det lite till, och tammefan om inte Lucas också blir besatt av djävulen, och...

...Och tja... Det här var ju inget vidare. Tvärtom, det här är ganska tråkigt på de flesta sätt. Exorcister på film har vi sett många. Den mest kända och fortfarande bästa fick vi avnjuta redan 1973. Sedan dess har det rullat på. Oftast hamnar de direkt på video eller DVD i Sverige; snart släpps till exempel THE LAST EXORCISM på DVD här. Nä, den filmens titel ljuger, alltså, för Håfström kom med ytterligare ett par.

Filmen öppnar med att påstå att den är inspirerad av verkliga händelser. Det är det möjligt att den är, men självklart har man tagit sig enorma friheter med den eventuella sanningshalten. Hosta upp spik?

För att vara skräckfilm är RITUALEN långtifrån skräckinjagande. Eller ens spännande. Till större delen känns det inte riktigt som om Håfström vet vad det är för typ av film han vill göra. Det blir mest en massa scener som staplas på varandra, en rad trista skeenden som inte engagerar mig det minsta. Inte ens några dumma chockeffekter har slängts in för att få publiken att hoppa till. Det är bara långdraget och ointressant.

Anthony Hopkins är väl alltid Anthony Hopkins, men han kan inte rädda filmen, och O'Donoghue är rätt trist.

Roligast är att återse gamle goe Rutger Hauer, som faktiskt ser ut att ha gått ner ett gäng kilo.

Intressantast är nog att Mikael Håfström i egenskap av svensk inte bara gjort en religiös skräckfilm, utan dessutom en katolsk sådan. Vad vet jag, han är kanske religiös eller katolik, men det tror jag inte. Som så ofta är fallet, faller filmen ganska platt om man själv inte är troende.

Vad gäller det filmiska hantverket finns här inget utmärkande. RITUALEN skulle kunna vara gjord av precis vem som helst.

Filmen är inspelad i Ungern.

 

 

 

 

(Biopremiär 4/3)

2 kommentarer:

sundin sa...

"Vad gäller det filmiska hantverket finns här
inget utmärkande"
Du borde omedelbart få en recensentstol i valfri morgonsoffa, så effektivt har ingen tidigare sammanfattat Håfströms kulturgärning.

Pidde Andersson sa...

Tack, tack.

Skicka en kommentar