onsdag 9 mars 2011

Bio: Gnomeo & Julia

Bilder copyright (c) Disney
Kanske var jag på dåligt humör i morse, eller bara trött. Jag hade hört och läst en hel del gott om GNOMEO & JULIA, och dessutom är dess trailer kul, så jag hade hoppats på en riktigt rolig, animerad 3D-film. Men jag tyckte inte alls att det var sådär jättekul. i slutändan.
Självklart är filmen baserad på Shakespeares pjäs, och med jämna mellanrum förekommer det Shakespearereferenser - antagligen ännu fler om man ser filmen på engelska, det kan jag inte uttala mig om. Men till skillnad från originalet, utspelar sig Kelly Asburys film i två trädgårdar och i nutid. När de boende lämnar hemmen händer det nämligen grejor: alla prydnadsföremål i trädgårdarna vaknar till liv; främst handlar det om trädgårdstomtar av alla modischanger. De börjar genast att kuta omkring, leka, bada, sola sig och bete sig som riktigt folk.
I den ena träd-
gården bor de blåa tomtarna och i den andra de röda, och sedan urminnes tider ligger dessa tomteklaner i fejd med varandra. Ingen minns riktigt varför.
När lille Gnomeo en kväll klättrar upp på ett tak för att komma åt en blomma, råkar han träffa på Julia, som fått samma idé. De två blir genast betuttade i varandra, vilket är ett problem eftersom de förstås tillhör olika tomteklaner.
Dock fortsätter de att träffas i smyg, Julia brukar klä sig som en ninja när hon smyger ut, och de lyckas även bli kompis med en plastflamingo, och deras situation blir allt krångligare.
Kommer det att som i pjäsen leda fram till att de unga tu dör? Nädå, det här är ju en animerad familjefilm! Självklart leder det fram till ett lyckligt slut och att alla medverkande dansar loss.
Musik är det gott om i GNOMEO & JULIA. Det fläskas konstant på med musik av Elton John, som även är filmens verkställande producent. Elton John?! Tja, det kunde ju ha varit värre, det kunde ha varit Phil Collins, som ju förpestade Disneys TARZAN. Men valet av Elton John känns mest ... konstigt. I synnerhet om man som jag inte är någon Elton John-fan.
Den svenska dubb-
ningen är bättre genom-
förd än vanligt, men resultatet är precis som alltid slätstruket. Och kolla här vilka som bidrar med rösterna till originalversionen: James McAvoy, Emily Blunt, Maggie Smith, Michael Caine, Jason Statham, Ozzy Osbourne, Patrick Stewart, Hulk Hogan med flera. Medan vi får Nanne Grönwall och ett gäng mest okända namn.
Jag tror att detta - dubbningen alltså - är en starkt bidragande orsak till att jag inte blev så förtjust i GNOMEO & JULIA som jag hoppats bli. Animeringen är i övrigt bra, figurdesignen bra den också, och här finns flera tokiga upptåg. Men någonstans vill det sig inte riktigt.
Och 3D:n? Som vanligt är denna knappt märkbar.
Trots mina invändningar anser jag filmen vara ett säkert val om man vill ta glyttarna på bio de närmaste veckorna. De kommer att gilla det här.


(Biopremiär 11/3)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar