tisdag 22 mars 2011

Bio: Exit Through the Gift Shop

Jag fortsätter att beta av de premiärer som inte pressvisades i Malmö på grund av att BUFF låg i vägen, och här har vi minsann en film som blev Oscarsnominerad som bästa dokumentär.Jag hade verkligen förväntat mig det värsta.

Jag hatar nämligen graffiti.

Graffiti är fruktansvärt, det är fult, idiotisk och utövas av folk med usel musiksmak.

Okej, okej. Visst finns det ett och annat festligt graffitiverk - men snälla. Papper och tavelduk är uppfunna företeelser. Använd detta.

På grund av mitt totala ointresse för graffiti och street art hade jag ingen aning om vem britten Banksy var innan Oscarsgalan, då jag fick veta att han är en mytomspunnen och uppburen graffitikonstnär (jag överväger citationstecken kring det ordet) som aldrig visat sig offentligt. Förvisso står det tydligt att EXIT THROUGH THE GIFT SHOP är en film av Banksy, men jag trodde att det även skulle vara en film om honom.

Till min stora överraskning och glädje visade det sig att så inte är fallet.

Thierry Guetta heter en excentrisk fransman som bott i Los Angeles sedan 1980-talet och som är besatt av att videofilma. I slutet av 90-talet fick han för sig att göra en dokumentär om graffitikonstnärer. Han filmade och filmade i hur många år som helst. Till slut fick han även tag på Banksy.

Det visade sig dock att Thierry är en usel filmare och han var mer besatt av att filma än att faktiskt göra en film. Han bara samlade de fulla kassetterna i lådor. Tusentals kassetter. En del av dem daterade. Och när han efter tjat tvingades klippa ihop en film, blev resultatet fullkomligt osebart - både enligt Banksy och enligt mig; det visas några förvirrade klipp.

Då fick Banksy idén att istället göra en film om Thierry. En mycket bättre idé. En tjock, konstig fransman med mycket ansiktsbehåring.

Nu får Thierry plötsligt idén att bli konstnär han med. Han börjar skapa konstverk i Andy Warhols anda. Många. Väldigt många. Enligt Banksy totalt meningslös konst. Men Thierry förvandlade sig till MBW - Mr Brain Wash, hyrde en lagerlokal och började planera en fullkomligt gigantisk utställning. Hans första. Han var totalt okänd, men siktade osannolikt högt på en gång...

Förra året kom Casey Afflecks fejkdokumentär I'M STILL HERE, i vilken ju Joaquin Phoenix låtsas bli knäpp och excentrisk. Det var ingen vidare lyckad film.

Huruvida Banksys film är helt igenom äkta eller ej vet jag inte, jag har ingen aning och vågar inte spekulera, men nog känns det som om allt det här är sant. Och till skillnad från Caseys film, funkar den här. Thierry Guetta är en fascinerande och märklig människa, och filmen är faktiskt oerhört rolig. Jag skrattade väldigt mycket när jag såg den.

Vad jag tycker om Mr Brain Washs konst? Tja, det är väl mest skit. Om än lustig sådan.

Rhys Ifans agerar berättare.
(Biopremiär 20/3)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar