söndag 6 februari 2011

Tuggtobak

Ett av mina engelska favoritord är "spittoon." Jag stötte först på det i en MAD-parodi på Mike Hammer, i vilken Mickey Spillane hade döpts om till Mickey Spittoon. Först långt senare fick jag veta att spittoon betyder spottkopp.

En spottkopp är ju bra att ha om man är cowboy och tuggar tobak. Och tuggtobak är något jag alltid undrat vad det egentligen är. Man har ju sett i filmer hur hårdföra män biter av en tugga från en liten stång, och sedan går de runt tuggande, med putande kind och spottar i spottkoppar. I MANNEN UTANFÖR LAGEN visade sig Clint Eastwood vara expert på att spotta tobakssaft.

Men jag har alltid tyckt att hela grejen verkat lite konstig. Och det kan väl inte vara gott?

Igår - rättare sagt, tidigt i morse - satt jag hemma hos en kompis och på hans köksbord låg ett par provpåsar Oliver Twist tuggtobak med lakritssmak. Visst, det är ju inte samma sak som kåbåjsarnas rejäla bit. Men ändå. Jag tänkte att det väl är läge att testa tuggtobak.

Så det gjorde jag.

Det var bara det att jag fattade inte riktigt hur man skulle göra. Man ska visst bita lätt i den lilla, lilla tobaksklumpen och sedan skjuta upp den som en snusprilla under läppen. Så jag började tugga på tobaken som på ett tuggummi. Det smakade bara lakrits. Och det liksom löstes upp.

Och jag mitt nöt svalde den godissmakande tobakssaften.

Ett par timmar senare började jag känna mig lite märklig i magen. Jag började oförklarligt att hicka.

När jag sedan gick och lade mig fick jag äckliga uppstötningar och mådde lätt illa - så pass att jag snabbt fick vidta åtgärder.

Det fick mig att tänka på när jag var tonåring och försökte snusa och dels blev alldeles vimmelkantig av nikotinet och dessutom illamående av det rinnande snuset. Jag gjorde nog ett par försök på den tiden. Jag har inte försökt snusa sedan 80-talet. Det är antagligen fortfarande lika äckligt. Fast idag lär jag inte bli vimmelkantig av nikotinet.

När jag steg upp idag kändes det fortfarande som om jag druckit ett glas snusgrogg. Jag botade det med en mugg te och ett glas vin.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar