måndag 7 februari 2011

Sund-Baum...se

Torvald Sundbaum är en legendarisk svensk serietecknare och tyvärr nästan sorgligt bortglömd idag. Sundbaum är mest känd som skicklig tecknare i Svenska MAD på 1960- och 70-talen, men idag upptäckte jag en annan grej av honom...

Jag stod på Pressbyrån och bläddrade i senaste numret av Bamses Äventyr, nr 31, som en god vän till  mig är redaktör för. I ledaren står det oväntat om Sundbaum.

1990 pensionerades Rune Andréasson och en lång rad svenska manusförfattare och tecknare började ägna sig åt att skapa Bamse. Jag var en av dem. Det var ett av de svåraste jobb jag haft, jag fick fem avsnitt publicerade efter mycket möda och besvär. Bamse låg alldeles för långt ifrån mig och min personlighet.

En man som tecknade ett kort Bamseavsnitt var ovannämnde Torvald Sundbaum. Det publicerades aldrig.

Förrän nu.

Jag bläddrade fram till avsnittet för att se hur denna gamla idol klarade av uppgiften, och ärligt talat klarade han det inget vidare. Bamse ser vanställd ut genom hela serien, i alla fall när han inte porträtteras snett framifrån.

Fast han tecknade ändå Bamse bättre än vad Rune Andréasson skulle gjort om han gett sig på klassiker som "Smaskens" och "Raringarna".

0 kommentarer:

Skicka en kommentar