måndag 28 februari 2011

Rymd-Åskar

Sådär, då har det ju delats ut Oscarsstatyetter ännu en gång, och jag satt uppe i goda vänners lag (sockerlag) och tittade på tillställningen. Och det var...
...den svagaste Oscarsgalan på år och dagar. På flera sätt.
Att försöka föryngra galan med ett ungt värdpar var en dum idé. James Franco och Anne Hathaway må vara två utmärkta skådisar, åtminstone den sistnämnda; Franco är väl fortfarande för mycket av en pretty boy - men några skämtsprutande komiker och karismatiska värdar var de inte. Tvärtom var de två nästan genant dåliga med sin usla timing och brist på skämt. Och varför kom Franco plötsligt in i peruk och klänning utan att egentligen göra något?
Fördelningen av priserna var väl också lite av ett antiklimax, då statyetterna blev väl spridda. Ingen film tog storslam, INCEPTION fick fyra (eller var det fem?), men nästan bara tekniska priser. TRUE GRIT blev den stora förloraren, bröderna Coens film var nominerad till tolv priser men fick inte en enda utmärkelse. THE KING'S SPEECH fick de tunga priserna; film, regi, manus och manlig huvudroll, men THE FIGHTER och BLACK SWAN (de två filmerna jag inte sett) bröt sig in och norpade några av de andra tunga priserna.
Randy Newmans sång som premierades var som vanligt fruktansvärt usel, men även om hans score var anonymt och trist, var det ju ascoolt att Trent Reznor fick en Oscar. Vem skulle kunnat förutspå det för femton år sedan?
Galans enda skandal var att Melissa Leo råkade säga "fucking", vilket förstås fortfarande upprör amerikaner, som ju som bekant barnförbjöd THE KING'S SPEECH på grund av dess svordomar.
...Och när Kirk Douglas delade ut priset till bästa birollsaktris? Jag vet inte. Jag kan inte bestämma om det var coolt eller ovärdigt att släpa fram en 94-årig, nästan oigenkännlig, sluddrande gubbe. Fast han själv verkade ju ha kul...
Natalie Portman bar förresten ett par fruktansvärda örhängen; alldeles för stora och för tunga. De fick hennes öron att se ut som Kirk Douglas'!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar