torsdag 24 februari 2011

Februari månads produktionsstöd

Okej - dags för handuppräckning! Hur många av nedanstående filmer vill ni se? Jag menar, verkligen betala pengar för att se på bio? I väntan på ÅSA-NISSE 2, här är de svenska filmprojekt som fått produktionsstöd i februari.
(Mest intressant verkar Eva Lindströms kortfilm vara, kanske mest för att det förekommer en uggla som heter Lage)

Ugglor, labradorer och rysk politik bland februari månads produktionsstöd

När årets första produktionsstöd offentliggörs finns både dokumentärer med politiska teman och filmer för de yngsta med.
Finns i skogen. Bild: Eva Lindström
I Finns i skogen bryter småfåglar upp från boets trygga tillvaro.
Bild: Eva Lindström

Marina Goldovskaya långfilmsdebuterar med dokumentären A Bitter Taste of Freedom som hon samregisserar med Malcolm Dixelius. Den handlar om mördade Moskvajournalisten Anna Politkovskaya. Långfilmsdebuterar gör även Frederikke Aspöck med Labrador, ett vindpinat ö-drama mellan å ena sidan gravida paret Stella och Oskar och å den andra Stellas pappa Nathan och hans hund.

Bland kortfilmerna märks Finns i skogen regisserad av Eva Lindström och animerad av David Rylander. Filmen, som är producerad av nyligen Gullspirabelönade Lisbet Gabrielsson är en trilogi om att lämna sina trygghetszoner: fågelbarn lämnar boet och ugglan Lage byter skogen mot storstan. I Stora scenen, placerar konstnären Tova Mozard sig själv, sin mamma och sin mormor på Dramatens stora scen för att ta reda på vad som förs vidare mellan generationer.

Långfilm

A Bitter Taste of FreedomRegi Malcolm Dixelius, Martina GoldovskayaManus Martina Goldovskaya
Ptoducent Malcolm Dixelius
Stödmottagare Dixit International ABStödbelopp 500 000 kronor
Målgrupp Vuxen
Konsulent Tove Torbiörnsson
Produktionsbolagets presentation:
Den ryska journalisten Anna Politkovskaja var en kompromisslös sanningssökare. Alltid på de förfördelades sida. Ofta med livet som insats. I filmen tecknas ett intimt och komplext porträtt av en kvinna, som gick sitt öde till mötes med öppna ögon.

Ingen vågar minnasRegi Ewa CederstamManus Ewa Cederstam
Producent Stina GardellStödmottagare Mantaray Film ABStödbelopp 1 200 000 kronor
Målgrupp Vuxen
Konsulent Tove Torbiörnsson
Produktionsbolagets presentation:
En film om en grov våldtäkt som skedde för 25 år sedan, om att leva med minnena och att börja våga prata, om att inte längre väja för frågor om skuld, ansvar och försoning, om att gå vidare i livet.

Labrador
Regi Frederikke AspöckManus Daniel DencikProducent Hans Lönnerheden, Thomas HeinesenStödmottagare Greta Film AB*
Stödbelopp 900 000 kronor
Målgrupp Vuxen
Genre Drama
Konsulent Lars G. Lindström
*Svensk samproducent. Huvudprodducent Nordisk Film Produktion A/S, DanmarkProduktionsbolagets presentation:
En enslig, vindpinad ö. Stella och Oskar, ett ungt par, besöker Stellas pappa Nathan som lever ett ensamt liv med sin labrador. Stella är med barn och längtar efter att hennes barn ska födas, men Oskar verkar vara osäker. När Oskar faller offer för Nathans provokationer och känner sig förvirrad av relationen mellan far och dotter är en sammanstötning mellan de två männen oundviklig Stella kommer i kläm mellan dem.

Kortfilm

Have a Nice DayRegi Åsa JohannissonManus Marianne StrandProducent Lina JonssonStödmottagare Altair Film ABStödbelopp 300 000 kronor
Målgrupp Vuxen
Genre Drama
Konsulent Andra Lasmanis
Produktionsbolagets presentation:
”Tänk om jag glömde spisplattan på?" Många av oss kan känna oron när vi skyndar hemifrån, men - vi kommer iväg. För K blir detta en morgon då tanken på eld tar över. Strategierna för att hindra en brand blir alltmer absurda. När hon äntligen tror sig säker tar elden en ny väg...

Sent på jordenRegi John SkoogManus John Skoog
Producent Josefin GranqvistStödmottagare Good World ABStödbelopp 250 000 kronor
Målgrupp Vuxen
Genre Drama
Konsulent Andra Lasmanis
Produktionsbolagets presentation:
Inspirerad av Ekelöfs dikt har John Skoog gjort en film bestående av tio tablåer inspelade i Kvidinge under skymningen - i timmen mellan hund och varg. Den beskriver en omfördelning av makten, när det okända blir starkare än det kända, då när man både blir mer lättskrämd men också vågar göra saker man inte skulle i fullt dagsljus.

Finns i skogenRegi Eva LindströmManus Eva Lindström
Producent Lisbet GabrielssonStödmottagare Lisbet Gabrielsson Film ABStödbelopp 2 200 000 kronor
Målgrupp Barn
Genre Drama
Konsulent Johan Bogaeus
Produktionsbolagets presentation:
Finns i skogen, en trilogi av Eva Lindström och animatören David Rylander. I en fågeldag följer vi fågelbarnens äventyrliga promenad bort från hemmet, från ljus morgon till mörk natt. I Jag rymmer! har det lilla fåret bestämt sig för att lämna sin flock och i Min vän Lage möter vi ugglan Lage som lämnat sitt hem i den mörka skogen för att bli storstadsuggla.

De lyckligt förtryckta
Regi Mette AakerholmManus Mette Aakerholm
Producent Stina GardellStödmottagare Mantaray Film ABStödbelopp 150 000 kronor
Målgrupp Vuxen
Konsulent Tove Torbiörnsson
Produktionsbolagets presentation:
Regissören Mette Aakerholm Gardells personliga film om tre generationer lesbiska. Om hur de hittar sina platser och roller i relationer och i en världsbild där det inte finns någon man.

Stora scenenRegi Tova MozardManus Tova Mozard
Producent Lars JönssonStödmottagare Memfis Film ABStödbelopp 150 000 kronor
Målgrupp Vuxen
Konsulent Tove Torbiörnsson
Produktionsbolagets presentation:
Konstnären Tova Mozard placerar sig själv, sin mamma och mormor på Dramatens stora scen. I en terapiliknande iscensättning kommer berättelser om vad som oavsiktligt och oundvikligt förs över mellan generationer, mellan mor och dotter.

5 kommentarer:

Tobias Thuresson sa...

Ja, det där var ju fantastiskt spännande projekt som var på gång. Kan knappt vänta. Speciellt "Stora Scenen" blir nog en sällan skådad höjdare. Suck... idioter!

Pidde Andersson sa...

Men vad tror du om "Stora scenen ... BRINNER!"?

Tobias Thuresson sa...

Eller den om de lesbiska. Låter som en nagelbitare av rang.

"Stora scenen... BRINNER!" låter klart bättre.

Anonym sa...

En granskande dokumentär om Filminstitutet, fylld av ingående intervjuer med konsulenterna och deras argumentation för att dessa extremt viktiga projekt måste filmatisera,s hade nog kunnat bli en av de mest humoristiska filmerna i Sverige någonsin.

Pidde Andersson sa...

Du beskrev nyss handlingen i nästa Åsa-Nisse-film...!

Skicka en kommentar