måndag 28 februari 2011

Månadens recept

Potatisfolket har åter hört av sig...

Svensk Potatis

Pressmeddelande

Månadens recept i mars - Raggvåfflor

2011-02-28 05:00
Månadens recept i mars - Raggvåfflor
Receptmakare: Elisabet Stelin
Foto: Björn Tesch

– Idén till det här receptet dök upp efter en lunch, där det bjöds på raggmunk och alla gästerna stönade av lycka över hur gott det var. Jag hade precis ärvt ett våffeljärn och tyckte i vanlig ordning att det var kul att experimentera lite, berättar matglada Elisabet Stelin.
Raggvåfflorna är mycket mäktiga och passar som en förrätt. Ett par hjärtan per person räcker. Servera gärna med créme fraiche, någon trevlig lök och fiskrom. Eller varför inte som svenska tapas med lite fläsk och lingon?
Raggvåfflor
Portioner: 4-6 som förrätt

50 g smält smör
1 äggula
1 dl vetemjöl (gärna med fullkorn)
1 dl vatten
2 krm salt nypa salt
1 dl vispgrädde, vispad
1 äggvita, vispad till hårt skum
200 g mjölig potatis, gärna King Edward

Till servering:
Löjrom, forellrom eller stenbitsrom
Creme fraiche eller smetana
Finskuren rödlök eller gräslök
Smält smöret och låt svalna. Rör ihop smör, äggula, mjöl, vatten och salt till en jämn smet. Vispa äggvitan och grädden fluffiga var för sig. Vänd först ner grädden, sen äggvitan i mjölsmeten.
Skala potatisen och riv på rivjärnets grövsta sida. Vänta med att med att riva potatisen tills resten av smeten är klar, så är risken mindre att den mörknar.

Hetta upp ett våffeljärn och grädda våfflorna gyllengulbruna. Var gärna lite snål med smeten och ta hellre lite i underkant än för mycket i laggen så blir de fint knapriga.Månadens recept är ett samarbete mellan branschorganisationen Svensk Potatis och Taffel.se. Vinnare har utsetts i tävlingen Årets Potatisstjärna som arrangerades av Taffel.se och Svensk Potatis. Kockarna presenterar nya favoritrecept med utvalda potatissorter i säsong varje månad. Syftet är att väcka intresse och lust att laga mat med potatis. Aktiviteten är en del av projektet Merpotatis.nu som finansieras med stöd från Europeiska Unionen och Lantbrukarnas riksförbund . www.merpotatis.nu

0 kommentarer:

Skicka en kommentar