onsdag 2 februari 2011

Bio: Trassel

Bilder copyright (c) Disney

Förra årets stora Disneyfilm; PRINSESSAN OCH GRODAN, var en av mig starkt efterlängtad återgång till traditionell 2D-animering; "tecknad film". Tyvärr var filmen inget vidare, det var en smörig soppa anpassad för småtöser och fylld med rätt hemska sånger. Snygg film - men kass. Den gick heller inte så bra på bio.

När nu Disney är tillbaka på biodukarna är det återigen med modern datoranimering, dessutom i 3D - om än inte i Malmö. Icke sa Nicke. Det är möjligt att den kommer att gå upp i 3D på någon biograf här, men just idag visste inte biopersonalen något. Dessutom var kopian som pressvisades dubbad till svenska. Med andra ord, redan där var det två fel.

TRASSEL har fått väldigt bra kritik, så jag hade rätt höga förväntningar på filmen. Det var längesedan jag såg en animerad film som var riktigt bra från början till slut; de senaste jag sett har allt svajat en del.

Sorry.

Jag blev besviken.
TRASSEL bygger på sagan om Rapunzel, och tänker jag efter är jag egentligen obekant med den sagan. Jag vet faktiskt inte om jag någonsin hört den. Dock känner jag till Rapunzel som det där kexet som har skitlångt hår och som sitter högst upp i ett torn och trånar.
I den här filmen (som egentligen skulle heta RAPUNZEL, men döptes om efter PRINSESSAN OCH GRODANS flopp - Disney ville inte ha ännu en tösafilm) håller en gammal hagga - mor Goethel - sig ung och vacker med hjälp av en gyllene blomma. Landets drottning ska föda och hon håller på att dö i barnsäng. Hennes mannar hittar blomman och botar drottningen som föder lilla guldlockiga Rapunzel.
Rapunzels hår är förtrollat och växer och växer, och medan hon fortfarande är bebis, kidnappas hon av den slemma mor Goethel, som låser in ungen i sitt torn. Rapunzel växer upp i tron att Goethel är hennes morsa.
Rapunzel får aldrig lämna tornet och hennes enda vän är en liten kameleont. Men en dag dyker det upp en karl i hennes liv: den är den stilige banditen Eugen - eller Flynn Rider på engelska - som är på flykt, och han klättrar upp till den nu tonåriga läckerbiten med det abnormt långa håret. Rapunzel fångar den charmige banditen, men släpper honom när han lovar att visa henne världen utanför tornet.
Så ja, de ger sig ut på upptäcktsfärd, en farlig sådan eftersom den illasinnade Goethel förstås vill ha tillbaka tösen, eller åtminstone hennes hår, då detta håller Goethel ung. Utan guldhåret går hon från ung till MILF, till GILF och till graven.
Visst är filmen, som regisserats av Nathan Greno och Byron Howard, fantastiskt välgjord och väldesignad. Men de har fläskat på lite för mycket i försöken att få allt att se sockrigt och gulligt ut. Figurerna - i synnerhet Rapunzel själv - ser ut som plastdockor, ja ibland som marsipanfigurer.
Men det största problemet med TRASSEL är sångerna. De är verkligen skitdåliga. Argh! Det låter som standardmusikalnummer, men utan slagkraftiga melodier. Det är vedervärdigt. Och de sjunger precis hela jävla tiden i filmen! Man har inga större svårigheter att nicka till när personnaget brister ut i sina saggiga sånger.
Men Disney är ju numera kända för sina vedervärdiga sånger. Det har väl inte förekommit en bra låt i en Disneyfilm sedan "Alla snubbar" i ARISTOCATS? Det är drygt 40 år sedan. Annat var det på 1930-, 40- och 50-talen! Då kunde man skriva musik till tecknad film! (I synnerhet om de framfördes på danska: "Vi kan flyve, vi kan flyve, vi kan flyve!") Och kom inte dragande med kräkmedel som "Hakuna matata" och "Havet är djupt", eller den kanske största lågpunkten i Disneys historia: Phil "Kuvösen" Collins soundtrack till TARZAN. Skäms på er!
Handlingen i TRASSEL är inte tillräckligt rolig, persongalleriet och detaljerna är inte tillräckligt roliga, och det hela blir alltför sockersött och sentimentalt.
Än värre blir det när det hela är dubbat till svenska. Kom igen, Eugens röst görs av Måns Zelmerlöw, och för bövelen - den pågabläran är ju så spansk i truten att korna i Säbyholm rodnar! Usch!
Liksom så många andra 3D-animeringar, har TRASSEL fantastiskt snygga eftertexter, tecknade i en härlig 50-60-talscartoonstil, långt från den som förekommer i filmen.
Jag hade svårt att hålla mig vaken på pressvisningen.
Men jag kan ge mig fan på att era ungar kommer att älska filmen.
Antagligen kommer även ett gäng feminister att rycka ut, eftersom Rapunzel är smal, söt och blond, och det är ju otroligt inkorrekt i dessa dagar. Fast det lär nog dröja innan vi får se DISNEYS DEN FETA FLATAN i 3D. 


(Biopremiär 4/2)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar