torsdag 17 februari 2011

Bio: Sanctum

Foton copyright (c) UIP
All reklam för grottdykarthrillern SANCTUM skyltar med James Cameron. Men låt er inte luras. Cameron är bara verkställande producent. SANCTUM är nämligen en australisk film i regi av Alister Grierson och samtliga huvudrollsinnehavare gissar jag är australier - den mest kända av dem är Ioan Gruffudd, som var Reed Richards i de två filmerna om Fantastiska Fyran.
Det börjar bra, när sjutton-
årige Josh anländer till Nya Guinea för att ansluta sig till sin farsas dykargäng - de håller på att utforska ett fantastiskt grottsystem gömt djupt inne i djungeln. När de åker helikopter över djungeln kunde jag nästan höra Riz Ortolani-musik och jag väntade på att helikoptern skulle krascha. De överlevande skulle därefter stycka en utrotningshotad jättesköldpadda på riktigt och skjuta en gris, innan en mystisk kannibalstam hämnas och äter upp dem. Det hade jag kallat film!
Tyvärr händer aldrig detta.
Helikoptern släpper av passagerarna oskadda och vi introduceras för det lilla teamet grottdykare - och de har alla en sak gemensamt: de är mer eller mindre osympatiska. I synnerhet Joshs hårding till farsa (som dock förstås veknar mot slutet).
På grund av en otäck storm tvingas teamet ta sig allt längre in i det out-
forsk-
ade grott-
systemet. Träffar de månne på monstren från INSTÄNGD? Nä, men det går åt helvete för dem ändå. Utgången rasar igen och dykarna råkar ut för olyckor. De stryker med en i taget och förnödenheterna börjar ta slut.
SANCTUM är verkligen inget vidare. Det är en rätt märklig film - det känns nämligen som om det är något fel på den. Dramaturgiskt är den lite inkompetent. För det första struntar jag blankt i de här personerna. Jag engageras inte i storyn, personerna och deras öden. För det andra blir filmen rätt monoton efter ett tag. De simmar omkring i likartade miljöer. Vad finns det bakom den här grottkammaren? Jo, en likadan grottkammare. Och bakom den? En till. Och folk klantar sig och fastnar och tappar saker, så att de kan drunkna.
Filmen skryter med att den är filmad med den allra senaste 3D-tek-
niken. Till skillnad från så många andra 3D-filmer som släppts det senaste året, bjuder SANCTUM på mycket 3D. Men ser ser inte speciellt bra ut. Människor och objekt saknar volym. Allting ser ut som utklippta pappfigurer uppställda framför varandra för att skapa perspektiv. Detta kan möjligen bero på att filmfotot inte är sådär jättehäftigt, det hela är ganska platt och oinspirerat.
Lägg till detta ett slätstruket musikspår och till större delen rätt vissna skådespelarinsatser, och du får en ganska tradig och tjatig undervattensrysare. 
SANCTUM kan kanske skrämma folk med extrem klaustrofobi, men jag satt mest och gäspade. 109 minuter är alldeles för långt.
...Men när får vi se en kannibalfilm i 3D?


 (Biopremiär 18/2)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar