tisdag 8 februari 2011

Bio: Get Low

Foton copyright (c) Scanbox Entertainment
Återigen en biofilm som inte är purfärsk. Varför har jag inte recenserat GET LOW förrän nu? Jo, därför att filmen hade premiär i Lund, där den även pressvisades, för ett bra tag sedan, och först i fredags dök den upp i Malmö - något jag själv inte upptäckte förrän i söndags kväll. Malmö må vara Sveriges tredje stad, men inte betyder det att vi får Sverigepremiären på alla filmer. I vissa fall visas filmer inte alls. Som i fallet MACHETE.
GET LOW, av lång-
films-
debute-
rande regis-
sören Aaron Schne-
ider, är dock så lång från MACHETE man kan komma. Detta amerikansk-tysk-polska drama utspelar sig i Tennessee i början av 1930-talet, av kläder och bilar att döma. Kanske nämns ett årtal i filmen, men det minns jag inte.
Robert Duvall spelar den vresige enstöringen Felix Bush som inte har mycket till övers för byn och människorna i trakten där han bor. Å andra sidan har inte byborna mycket till över för Bush. Det går många historier om den märklige gubbstrutten och få av dem verkar vara sanna.
Felix Bush bär dock på en hemlig-
het. Orsaken till att han drog sig undan och blev den han blev, något han burit inom sig i fyrtio år och aldrig berättat för någon. Han känner att det är dags att äntligen berätta sanningen innan han dör - och han får en besynnerlig idé: han kontaktar begravningsentreprenören Frank Quinn (Bill Murray) och dennes unge assistent Buddy (Lucas Black). Tillsammans med dessa ska han arrangera en begravningsfest för, tja, för sig själv. Medan han ännu är i livet. Det är ju liksom enda sättet att närvara på sin egen begravning. Alla - samtliga bybor - är inbjudna, och tanken är att Bush under denna fest äntligen ska avslöja den av allt att döma traumatiska upplevelse han bär inom sig.
GET LOW är en på alla sätt ytterst välgjord film. Miljö-
skild-
ringen är detaljrik, tids-
epoken känns autentisk, och skådespeleriet är exemplariskt. Robert Duvall är som alltid lysande, men även de okända ansikten som figurerar gör bra ifrån sig. Sissy Spacek innehar den kvinnliga huvudrollen - och när jag nu såg henne igen slogs jag av något besynnerligt: herregud, hon ser ju ut som Michael Jackson! Kolla den där profilen! Eller är det månne Träskmannen hon liknar? Jösses, vad jag är elak. Glöm att jag skrev det där.
Men... En alternativ titel till GET LOW skulle kunna vara GET SLOW. För det är något makalöst vad långsam filmen är. Och den är långsam på det där sättet som bara är ... långsamt. Inte fascinerande långsamt, eller coolt långsamt. Det är tradigt långsamt och ofta ackompanjerat av saggig musik. Och det är lite synd. Jag hade gärna delat ut en dvärg till i betyg, men nej, filmen är lite för sömnig för min smak.
Berättelsen lär bygga på historier om en gubbe som ska ha funnits på riktigt. Åtminstone enligt legenden.(Malmöpremiär 4/2)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar