söndag 13 februari 2011

Åsa-Nisse dominerar

ÅSA-NISSE DOMINERAR - visst låter det som titeln på en film i John Elfström-serien? Den kom kanske direkt efter ÅSA-NISSE JUBILERAR.
På 1950-talet dominerade Åsa-Nisse på Sveriges biografer, åtminstone när det gällde svensktillverkad underhållning. Nu skriver vi 2011 och plötsligt har den gamle smålänningen börjat dominera igen. Visst, av allt att döma på biograferna - här i Malmö visas den på tre dukar, och jag hörde att gigantiska Royal, som har landets största duk, var utsålt i fredags. Tänk er Åsa-Nisse på den maffiga duken...
Men figurerna från Knohult har väldigt oväntat startat en storm i media och kultursvängen. Nisse dominerar även på kultursidor och liknande. TOPPRAFFEL!s frilansande reporter Martin Kristenson från Stupidoredaktionen tipsar om ett par länkar, medan jag själv skjuter till en tredje.

Först: Åsa-Nisse har blivit material för ledarsidan i Svenska Dagbladet i en text som kan läsas HÄR.
Ja, hur står det egentligen till med verklighetens folk? En del recensenter har anmärkt på att ingen idag kan relatera till Åsa-Nisse och liknande figurer. Men jo, visst kan många det. Betydligt fler än man tror. Åsa-Nisse medverkar fortfarande varannan vecka i tidningen 91:an, och han delar en egen tidning med Lilla Fridolf sex gånger om året. Åtminstone 91:an säljs fortfarande i hyfsat stor upplaga, och läser man insändarsidorna konstaterar man att många läsare verkar bo på landet och intresserar sig för jakt, fiske, bilar och militärhistoria. Många verkar tro att det är serier som Rocky, Arne Anka och Nemi som är relevanta idag, serier om folk som bor i större städer och hänger på krogen. Men trots att dessa nyare serier (Arne Anka är dock en rätt gammal serie idag) är de som uppmärksammas i media och hyllas på kultursidor, tror jag att större delen av svenska folket känner mer igen sig i Knohult, Klackamo och Vinkelboda. Alla serieläsare är inte 20-30-någonting och bor i en storstad. Och tänker jag efter - jag är 40-någonting och bor i en storstad, men känner ofta att jag inte kan relatera till de "hippa" serier (eller filmer) som utspelar sig i Stockholm. Vi har en annan attityd och mentalitet här.
I gårdagens Sydsvenskan fanns en rejäl artikel om Åsa-Nisse av Per Svensson. Den var utbredd över nästan ett helt uppslag och kan läsas HÄR. Tyvärr är inte "bonusmaterialet" med i onlineversionen, det vill säga en rad små texter med extra information. Bland annat omnämns jag i en liten ruta om serieversionen av Åsa-Nisse. Som författare räknar man upp Bengt Linder, Gits Olsson och mig - vilket gör mig stolt. Vilket coolt sällskap! Däremot har man glömt bort Leif Bergendorf, som har skrivit flera tusen avsnitt...

Slutligen har vi det roligaste av allt. Som jag tidigare nämnt, och som ni förstås även läst om annorstädes, har Roy Andersson rasat mot ÅSA-NISSE - WÄLKOM TO KNOHULT. I radions P1 Morgon klev Roy in i ringen för att gå en match mot Robert Aschberg i en diskussion som kan avslyssnas HÄR. Och Roy gör allt en slät figur... Jag har träffat Roy Andersson ett par gånger, han är en trevlig man och jag uppskattar en del av hans filmer - men jag kan väl inte påstå att jag delar hans åsikter. Och då menar jag hans åsikter om det mesta. Om jag förstått saken rätt går hans filmer alltid back ekonomiskt, eller lyckas spela in produktionskostnaderna först efter flera år. Trots detta fortsätter staten att pumpa in massor med pengar i hans filmer eftersom han är så hyllad bland kritiker och på festivaler.

6 kommentarer:

Jimmy Wallin sa...

Jag besökte premiären på Royal 18.30 i fredags, det var en hel del tomma platser så "fullsatt premiär" är tyvärr ett ryckte.
Har nog aldrig sett så stor spridning i åldrar på en biograf. Mannen som satt berdvid mig var en bra bit över åttio, de yngsta besökarna jag såg var i femårsåldern.

Pidde Andersson sa...

Kille som hävdade att det var utsålt hade sett den på andra visningen vid 21 eller så. Men även om några stolar gapar tomma, är det ju i princip utsålt.

Jimmy Wallin sa...

Det var snarare ett par rader som stod tomma. Vi satt på rad 13 och det var inte särskit många framför. De första fem raderna verkade helt tomma. Men så gick vi ju också på den familjevänliga tiden.

En kul grej var att en av besökarna faktiskt klätt ut sig, (han cosplayade på Åsa-Nisse!). Tyvärr var han inte utklädd till någon specifik Knohultskaraktär utan hade en klädsel som var tidsenlig med de tidigare filmerna.

Pidde Andersson sa...

När Åsa-Nisse 22 har premiär tycker jag att du, jag och ett par till går dit utklädda till Ingemar Bengtsson-ligan.
Med tanke på att Royals personal ibland cosplayar - på premiären av CLASH OF THE TITANS bar de toga - tycker jag att de borde klätt ut sig till knohultare. Godisförsäljarna till Sjökvisten, förstås.

Fredrik sa...

Aftonbladet kultur... hyllar filmen! 8)

http://www.aftonbladet.se/kultur/filmtv/article8549778.ab

Pidde Andersson sa...

Bra artikel, tack för den!

Skicka en kommentar