fredag 11 februari 2011

Åsa-Nisse chockar Sverige (åtminstone de trångrövade)!

Så är då dagens recensioner av ÅSA-NISSE - WÄLKOM TO KNOHULT över oss, och inte oväntat tävlar många kritiker i att vara elakast. Det är bara det, att i slutändan framstår många av dem som ignoranta idioter med riktigt kvistiga kvastskaft uppkörda i röven. De verkar nämligen ha sett en helt annan film än jag och vi andra som redan sett den.

Regissören Fredrik Boklund själv tycker att det är fascinerande att hans lilla komedi lyckats göra så många människor fly förbannade.

Vaffan är det som gjort dem så upprörda? Att det bara är tjoflöjt och fjant utan budskap? Att Åsa-Nisses skapare hade nazisympatier? Att en massa kända skådisar medverkar? Att folk kommer att gå och se den här filmen? Att mycket i den faktiskt är roligt?

Samtidigt hyllar många av de här kritikerna ÅSA-NISSE I JIHADFORM, det vill säga FOUR LIONS, vars engelske regissör får Ragnar Frisk att framstå som Fellini.

Låt oss titta på vad media skriver...


AFTONBLADET
Jens Peterson är hyfsat snäll och sätter en tvåa.

TT-SPEKTRA
Recensionen är osignerad - är det Erik Helmersson? - och just den här har jag plockat från Blekinge Läns Tidning. Dock är detta nog den mest positiva recension jag hittat och den påminner en hel del om den jag skrev. Recensenten sätter en glad trea, sticker inte under stol med att det är roligt! Och liksom jag gjorde, listas alla bra inslag.

DAGENS NYHETER
Mårten Blomkvist är inte med på noterna, sitter och tjurar och delar ut en etta. Men han använder ordet "trickfilm" - ett ord som inte använts sedan 1970-talet.

EXPRESSEN
Den mystiska Miranda Sagner (som ingen vet vem hon är) är lika snäll som Aftonbladet och sätter en tvåa. Hon sysselsätter sig också med att betygsätta de olika skådisarna, en dum grej Expressen började med häromåret - antagligen för att oftare kunna citeras i annonser.

GÖTEBORGSPOSTEN
Mats Johnson är halvsnäll och sätter en tvåa.

HELSINGBORGS DAGBLAD
Gunnar Bergdahl går igång som vore det gamla Studio S från 1980 och ger filmen en nolla. Han anmärker på allt från att det är Strix som producerat till att Cederholm var nazist, och uppmanar till bojkott av filmen. Extra passande, eftersom Helsingborgs Dagblad en gång i tiden var en nazistisk dagstidning - och det är inte som jag hittar på.

SMÅLANDSPOSTEN
Inte ens smålänningarna kan man lita på. Camilla Carnmo hävdar att hon skrattade 3-4 gånger och sätter en etta i betyg.

YSTADS ALLEHANDA
Lisa Kron verkar hyfsat nöjd och hävdar att hon läser serien i 91:an-tidningen. Hon delar ut en tvåa.

SYDSVENSKAN
Annika Gustafsson är en trevlig dam, men inte ens hon kunde kosta på sig några leenden och gav filmen en etta.


SVENSKA DAGBLADET
Svenskan överraskar med en recension som påminner om min - fast scrollar man ner till signaturen, försvinner överraskningen. Det är Jan Lumholdt, redaktionsmedlem på min tidning Magasin Defekt en gång i tiden. Han sätter tre prickar (av tärningens sex) och vill se en uppföljare!

CINEMA
Å andra sidan satt även Stefan Nylén med i Magasin Defekts redaktion, och han sätter en nolla och hävdar att Boklunds film är den sämsta som någonsin gjorts i Sverige. Ett väldigt ogenomtänkt och omoget uttalande. Se om OND TRO som straff! Eller LITHIUM. Eller VI HADE I ALLA FALL TUR MED VÄDRET - IGEN.

NYHETSMORGON/RONNYS BLOGG
Och vad har det tagit åt gamle, goe Ronny? Han sätter en etta och vill ha tillbaka 87 minuter av sitt liv. Samtidigt gillade han FOUR LIONS. Ronny, är det alla träningspass som gjort dig förvirrad?

UPSALA NYA TIDNING
Kors i röven sa kärringen som satte sig på lien!Björn Lövenlid inleder sin recension så här: "Läs dessa ord noga. Det här kan nämligen vara det snällaste någon filmkritiker har skrivit om en Åsa-Nisse-film hittills." Och därefter hyllar han filmen!

I METRO (ingen onlineversion) skrev Elin Larsson en kort-kortrecension som försågs med en överkryssad Metroglob, och i SKÅNSKA DAGBLADET (ingen onlineversion, men här är reprisen på JPS Media.se) delade Peter Eliasson ut en tvåa - fast jag råkar veta att han skrattade en hel del. I synnerhet åt Sven Melander.

Klicka HÄR för att läsa den riktiga recensionen, det vill säga min här på TOPPRAFFEL!

19 kommentarer:

Joakim sa...

Tja Åsa-nisse kan ju knappast vara sämre en den skiten man ger baggar till. Skillnaden är väll att den är populär och det är ju fult i dom fina kulturkretsarna. :)

Ann Onym sa...

Så alla som inte tycker som du har fel? Det kan inte vara så att det bara råkar vara din sorts film, men alla med objektiv filmsmak tycker den är usel?

Pidde Andersson sa...

Bästa Ann Onym, som inte vågsar framträda under sitt riktiga namn:
Om du läser mina övriga recensioner ser du att jag till skillnad från de flesta andra skriver objektiva recensioner. Det är trots allt så att en förkrossande majoritet svenska filmkritiker är hårt styrda av sina politiska ideal (alltid vänster, förstås), av politisk korrekthet och av rädslan att göra bort sig inför sina kollegor. Nej, de kan ju inte tycka vad som helst, de kan ju framstå som mindre värda och oseriösa om de råkar erkänna att de gillar underhållning.
I fallet med Åsa-Nisse verkar de flesta såga filmen enbart därför att det är en Åsa-Nisse-film, de struntar egentligen i att motivera varför detta skulle vara sämre än övriga (sämre) svenska komedier.
Att det sedan finns de som inte fattar att jag är ironisk när jag kallar min recension för "den riktiga" är en annan sak. Men det förklarar ju samtidigt klimatet bland svenska filmkritiker, som ofta känns som en sur Wettexduk.

Anonym sa...

ag irriterar mig en hel del på att Helsingborgs Dagblads "recensent" Gunnar Bergdahl mest klagar över Stig Cederholms nazistbakgrund i stället för att koncentrera sig på själva filmen. Han kunde ju kollat HD:s egna skelett i garderoben först. Citat från Svensk Uppslagsbok om Hälsingborgs Dagblad: "Bland huvudred, märkas G. W. Hof-lund(1884—98),G. Äsbrink(1899—1907),Nils Christiernsson(1911—23)och från1924jur. kand. Ove Sommelius, verkst. dir. i Nya tryckeri-ab. H. sedan1926.Under Sommelius’ ledning kom H. att på1930-talet och under2:a världskriget företräda en högerradikal inställning med tydliga sympatier för kontinentala diktaturrörelser som fascism och nazism." Slut citat. Jag har inte sett filmen, men jag har skrattat gott åt John Elfström, Artur Rolen och Gustaf Lövås porträtt av de här gubbarna och tror att jag kommer att få en hel del skratt även åt denna tolkning av Åsa-Nisse.

Micke sa...

Två bokstäver räcker för att visa vad dagens filmkritiker står för - PK

Jimmy Wallin sa...

Jag släpade med mig familjen på premiären (viss övertalning krävdes för att få med sambon). För mig var filmen en mycket positiv överaskning. Från början trodde jag inte alls att det här skulle funka, speciellt inte efter att ha sett den första trailern. Men i takt med att premiärdatumet kom allt närmare har min nyfikenhet ökat. Filmen överträffade mina vildaste förväntningar. Åsa-Nisse visade sig vara en alldeles utmärkt familjeeffilm. Jag skrattade ofta och mycket, den sjuårige sonen likaså, (sambon skrattade mest åt Johan Glans och Star Wars-referenserna).

Personligen tycker jag att det är väldigt roligt att blotta namnet Åsa-Nisse tycks väcka så starka känslor hos landets filmkritiker och förstå-sig-påare.

Anonym sa...

Kommer inte att att se filmen själv, men av reaktionerna att döma så gissar jag att den är rätt mycket bättre än det inavlade skräp som den svenska "filmeliten" pumpat ut de senaste 15 åren.

Pidde Andersson sa...

Anonym med Svensk Uppslagsbok: Tack för denna kommentar som effektivt riktar strålkastaren mot en viktig detalj. Trevligt att få det svart på vitt. Eller snarare brunt på vitt. Jag tror få är medvetna om HD:s bakgrund, fast vi skämtade en hel del om det under min tid på tidningen (och ja, jag är ju både fascist och nazist, samt aktiv i KKK. Ja, och rasist och homofob och sexist.)
Jimmy: Jepp, läser man de värsta sågningarna konstaterar man att recensenterna inte berättar VARFÖR de tycker filmen är så dålig. De sågar utan annan anledning än att det handlar om Åsa-Nisse.
Micke: PK... Privatknöllare?!

Anonym sa...

Ang kommentaren med citatet från Svensk Uppslagsbok: Hej Pidde. Vassego, det var så lite så. Jag skickade f.ö. ett inlägg med i stort sett samma innehåll i HD:s kommentarsfunktion men den vågade man av någon anledning inte att publicera.

Pidde Andersson sa...

Tja, jag är väl inte alltför förvånad. Jag vet inte hur många läsare som faktiskt känner till detta bisarra faktum; att tidningen var brun, alltså - men det är väl inget de vill lyfta fram. Allra minst i lättviktiga sammanhang som Åsa-Nisse.
Det är även intressant att notera att Helsingborg är en högerstyrd stad med en befolkning som till större delen verkligen står till höger, och HD är en högertidning ... men dess kultursidor är kraftigt vänsterpräglade!

Fredrik sa...

Fan. Jag måste se filmen.

Den måste vara bra om folk hatar den. Så är det bara.

Jag gillar filmen. jag ska bara se den. 8)

Åke Roos sa...

Så här skrev Östersunds-Posten om Åsa-Nisse 21:
".Textstorlek 1 2 3 .Tipsa
Skriv ut .
.Nya Åsa-Nisse – ordentligt gjord buskis
RelateratArtikelbilder

Visst förtjänar ”Åsa-Nisse – wälkom to Knohult” med Kjell Bergqvist i titelrollen ett slags diplom. Frågan är vad som ska stå på det.
Fotograf: PA Svensson
Åsa-Nisse: Wälkom to Knohult

Genre: Buskis.

Premiär: Biostaden, fredag.

Med: Kjell Bergqvist, Michael Segerström, Ann Petrén med flera.

Regi: Fredrik Boklund.

Speltid: 1 tim 29 min.

Från 7 år

Betyg: 3

Något försiggår framför mina ögon, men jag är inte helt klar över vad det är.

Mjölpåsar exploderar. Vattenspridare sprutar brännvin ”som en brunstig ardennerhingst”.

Oljan flyger ur jorden och tror ni inte kärringen sprattlar högst uppe på strålen! Åsa-Nisse – för det är han – och Klabbarparn – för det är även han – hamnar på ryggen på en brunstig (igen) älgtjur, jagas av hemvärnet med sidovagnsmotorcykel, hamnar på galoppbanan och vinner självaste derbyt i Knohult.

Götapetter i Sarons blommande dalar!

Teamet bakom ”Åsa-Nisse – wälkom to Knohult” ska ha all respekt för en sak: de har gått buskis all in. Här finns inga ursäkter, inga undertexter, inget ”vi vill både underhålla och berätta något om Sverige i dag”. Berättar de något är det om Sverige cirka 1923, när man fortfarande skrattade åt fjärtande kypare – eller vafan, det gör man ju fortfarande, så kanske finns trots allt en undertext här.

Och det fortsätter. Tjära och fjädrar. Tanter i slagsmål. Hummer i vinglas. Tjong i buljongen. Nesse och Klabbis. Och när man tror att man sett allt brister de ut i sång och massdans. Oljetwist. För att göra en redan märklig lista längre är den en musikal också. ”Här råder ingen oljebrist, alla dansar oljetwist”.

”Åsa-Nisse – wälkom to Knohult” har länge en frenesi som får ”Göta kanal”-sviten att framstå som Michael Haneke i hans mer molokna stunder. Det paradoxala är att verkshöjden blir extra hög eftersom lägstanivån är så låg; ska man göra buskis ska man göra det ordentligt.

Sant är att filmen inte är lika rolig hela tiden. Men lika sant är att en av dess scener, en skånsk korsning mellan styrelsemöte och ålagille, är Henrik Dorsin (manus) och Johan Glans (skådis) när de är som allra bäst.

Talesättet har redan lärt oss vilken mat (engelsk) och bankpersonal (italiensk) de har i helvetet. Nu vet vi också vilket språk de talar: Dramatensmåländska. Och ändå verkar de ha så förbannat roligt.

Pidde Andersson sa...

Åke Roos: Denna recension är TT Spektras, som alltså är syndikerad till en lång rad landsortstidningar, plus gratistidningen City.

Spiring sa...

I Upsala Nya Tidning finns en rätt så positiv recension:

http://www.unt.se/kultur/film/unket-unikt-och-ovantat-roligt-1243314.aspx

Pidde Andersson sa...

Minsann! Tack för den.

mikaelte sa...

Ska man se till vissa av dessa kritikers tyckanden så hade jag väl rätt den där gången jag hoppade in för Oscar i Abc och sa "filmrecensenter är inte människor".

mikaelte

Andreas sa...

SR Kulturnytts VERSALhöjda recension får man inte heller missa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=4337304

Joakim sa...

Det här var en av dom sämsta skitfilmer jag sett. Det var tid jag aldrig får igen. Fy fan.

Pidde Andersson sa...

Är du galen, pågablära? Men ta du och se om OND TRO istället.

Skicka en kommentar