måndag 24 januari 2011

Vråkar och vampyrer

Jag har ju otaliga gånger nämnt Fantomen nummer 18/1976, den första Fantomentidning jag köpte och vars äventyr "Vråkar över Vacul" gjorde stort intryck på mig.
Nu roade jag mig med att leta upp olika versioner av den serien - i Sverige har den till exempel publicerats tre gånger. Vråkarna har antagligen satt myror i huvudet på Fantomenredaktörer världen över. I original heter de The Vultures; Gamarna, därav de stora V:na på deras rakade skallar. I Sverige drog de till med det hyfsade Vråkarna. I Danmark fick de minsann heta Vampyrerna, verkar det som - åtminstone av seriens danska titel att döma. Tja, jag vet inte, är detta ett bra eller dåligt namn?
Den norska titeln är "Gribber over Vacul". Har du månne bytt ut V:na mot stora G:n i pannan på dem?
Vad de heter på hindi har jag ingen aning om.

 

2 kommentarer:

Biscanbauer sa...

Sorry, men jag går off-topic här... "Sebbe" blev alltså bästa film "Svinalängorna" fick tre baggar. Jag ser nästan löjligt mycket fram mot din reaktion på detta.

Pidde Andersson sa...

Helvete! Jag glömde helt bort Guldbaggegalan!!! Jag har suttit och skrivit och varit helt uppslukad av detta... Som synes ägnade jag mig åt Jonah Hex istället.

Skicka en kommentar