söndag 9 januari 2011

Vad hette den här på svensk TV?

YouTube kan ibland komma som en räddande ängel och ibland till och med skänka de ljuvaste lyckokänslor.

Som alldeles nyligen.

Jag har i flera decennier försökt få klarhet i en engelsk TV-serie jag älskade som barn på 1970-talet. Dock verkar ingen komma ihåg den. Eller så kommer någon ihåg den, men ingen minns vad den hette eller vad den gick ut på.

Det enda jag kom ihåg var att den handlade om en spökpojke som blev osynlig när han ryckte två gånger i sin halsduk. Jag hade vissa svaga minnen av att jag tyckte det var något sorgligt över honom, eftersom han dött när han var pojke och bodde helt ensam i ett stort hus, men annars mindes jag serien som kul.

Jag har frågat en del engelska bekanta, men de har antingen varit för gamla eller för unga för att ha sett serien. Jag har sökt på Google och matat in ord som Ghost, TV, Invisible och så vidare, men hela tiden utan framgång.

Tills nu. Jag matade in en lång, lång harang i Google - och fick upp namnet på en TV-serie. Därefter sökte jag på serien på YouYube, och lo and behold: där hittade jag två avsnitt i sin helhet, det allra första och det sjunde och sista! Jag kände i det närmaste ett lyckorus, som om jag funnit svaret på en omöjlig gåta.

Det handlar om en serie som i original heter NOBODY'S HOUSE och är från 1976. Den bör ha visats på svensk TV något år senare - jag ser framför mig hur vi pratar om gårdagens avsnitt i salen vi hade på mellanstadiet. Är det någon som minns vad serien hette på svenska? Jag har för mig att ordet "spöke" ingick i titeln, men jag kan ju ha helt fel.

NOBODY'S HOUSE handlar om en trevlig familj som flyttar in i en gammal villa från 1800-talet, och i den finns en snäll spökpojke som blir hemlig kompis med familjens två barn. Och ja, spökpojken blir osynlig när han rycker två gånger i halsduken.

Här är det första avsnittet. Och nej, det är ju inte särdeles upphetsande och festligt...


Nu vore det kul att hitta en annan engelsk 70-talsserie jag minns ännu mindre av. Jag har för mig att den handlade om två unga killar som i varje avsnitt tog ett nytt jobb. Kanske hade de ett företag man kontaktade om man behövde få olika saker fixade. Och antagligen tyckte jag serien var rolig. Men i övrigt minns jag absolut ingenting.

4 kommentarer:

Göran Semb sa...

Om det är den jag minns var de på badhuset i ett avsnitt, där de skulle lära sig dyka så att de kunde tjäna storkovan som Nordsjö-oljeplattform-dykare. Den ene försökte ragga upp en tjej -- "No, no, I swear! On the Bible!" -- och båda förödmjukades de av en liten grabb som var dem oerhört överlägsen i att dyka. För att råda bot på det stoppade de småmynt i badbyxorna, med påföljd att de var tvungna att be lillgrabben om hjälp när den enes badbyxor drogs ner till botten av tyngden...

Mot slutet av avsnittet kom de faktiskt för att söka jobben som dykare, men ändrade sig snabbt när de redan köande, erfarna dykarna demonstrerade hur många kroppsdelar de förlorat i det hårda jobbet.

Jag kommer dock inte ihåg namnet på serien, bara att jag inte var särskilt förtjust i den (men det fanns ju bara två kanaler, så vad skulle man titta på?).

Pidde Andersson sa...

Jag misstänker att jag egentligen var alldeles för liten för att begripa serien, men tittade ändå.Men det vore ju kul att få reda på vad detta är. Frågan är vad man ska söka på för ord...

Anonym sa...

Jag fattar inte riktigt. Du kallar konsekvent filmserien för "Nobody's Ghost". Men i klippet heter den faktiskt "Nobody's House". Kan vara en ledtråd vad gäller den svenska titeln...

Pidde Andersson sa...

Jo, visst heter den NOBODY'S HOUSE och inget annat. Jag blev väl så exalterad när jag hittade den att jag sklrev fel.
När jag rapporterade om BREAKING THE WAVES från Cannes en gång i tiden, lyckades jag genomgående kalla filmen BREAKING THE WIND...

Skicka en kommentar