torsdag 6 januari 2011

Vad hette de tre vice männen?

Idag är det visst trettondagen. En fullkomligt onödig helgdag. Vad går den ut på? Man får inga presenter. Det görs inga speciella bakverk, som lussekatter. Det görs ingenting.

Jag hade dessutom glömt varför vi "firar" trettondagen, tills jag igår blev påmind. Det var ju då de tre vice männen nådde fram till stallet där Jesusbarnet låg och sjåpade sig. Varför de ordinarie männen inte kunde komma vet jag inte. De ville kanske inte. De föredrog kanske att sitta hemma och kolla på fars från Fredriksdalsteatern.

På 70- och 80-talen brukade vi förresten i min familj ha en liten frågesport på lille julafton. Det kom över några släktingar och så blev det efter ett tag frågesport. Efter några år strök vi alla frågorna - utom en. Och den ställdes alltid till faster Siri. Och hon kom tammefan aldrig ihåg svaret. Vi ställde samma fråga år efter år. Det gick aldrig in. Men jag kommer förstås aldrig att glömma korrekt svar.

Vad hette de tre vise männen?

Kaspar, Melchior och Balthazar.

Fast vad var det de släpade med sig som gåvor? Olja, myrra och ... vad var det mer? Jag vet inte vad myrra är, men ändå kommer jag ihåg det. Men jag kan omöjligt komma på vad den tredje gåvan var. Ansjovis?

Balthazar, han tänkte och tänkte och tänkte ... OCH så kom han på det!

Men inte jag.

6 kommentarer:

häxmjölk sa...

Jag trodde de hade med sig guld, rökelse och myrra? Men det var länge sedan jag gick i söndagsskolan.

Pidde Andersson sa...

Just fan, RÖKELSE var det ju! Men var det guld? Tja, det var det kanske. Hm, jag som var så säker på att det var olja. Var fick jag det ifrån?
Men av någon anledning kommer alla ihåg den där myrran.
Jag ska genast helga denna dag genom att gå bort till ICA Maxi och tjacka upp mig på lite myrra.

Fredrik sa...

Myrra, rökelse. Same same. 8)

Pidde Andersson sa...

Okej. Så var det olja ändå? Guld, olja och myrra? Eller ansjovis? I olja?

JennyB sa...

Jag tror inte de var så fancy i verkligheten. De hette säkert Conny, Ronny och Sonny och hade med sig tre sorters badsalt från Gekås.

Pidde Andersson sa...

Det första badsaltet var guldfärgat. Det andra var oparfymerat för allergiker. Det tredje luktade ansjovis. I olja.

Skicka en kommentar