måndag 10 januari 2011

TOPPRAFFEL! sörjer: Peter Yates

Robert Vaughn har flera gånger sagt att han aldrig förstått handlingen i BULLITT. Jag har sett filmen några gånger och jag får väl erkänna att jag inte heller är sådär jättesäker på vad den egentligen handlar om. Men till skillnad från Vaughn spelade jag inte filmens andra huvudroll som skurken. BULLITT är för övrigt inte känd för sin handling, utan för Steve McQueens look, för den coola musiken och framför allt för sin avslutande biljakt.
Nu har dess regissör, Peter Yates, gått och dött 82 år gammal.
Bland Yates övriga filmer hittar vi MISSTÄNKT och LOPPET ÄR KÖRT - den sistnämnda, Oscarsnominerade filmen från 1979 älskade jag när den gick på TV för snart 30 år sedan. Jag har inte sett den sedan dess.
Och så får vi ju inte glömma bort att Peter Yates även låg bakom ett av 1980-talets fantasyvågs största praktfiaskon: KRULL med Ken Marshall från TV-serien MARCO POLO (vad hände med honom?). Jag hyrde KRULL på video på 80-talet och tyckte väl då att den fått oförtjänt dålig kritik. Men när jag långt senare försökte se om den på TV gav jag upp. Herregud, vad fånig den är. Jag minns att många på 80-talet gjorde sig lustiga över hästarna med brinnande hovar.
Men om inget annat har ju filmen en fantastiskt flängd titel. KRULL. Det låter ju inte sådär jättemaffigt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar