tisdag 18 januari 2011

Maxim lägger ner

Bio Maxim i Lands-
krona, stans enda kvar-
varan-
de biograf, lägger ner den sjätte mars. Därmed står staden för första gången på över hundra år utan bio. Självklart är detta synd och skam, men jag förstår att Marie, som basat sedan 1994, är trött på det hela efter all kamp i motvind - främst med kommunen.
Maxim finns faktiskt med i den där boken om svenska biografer och jag hoppas verkligen att någon tar över lokalen. Det vore synd om den byggdes om till något helt annat. Och var ska nu Landskrona Filmstudio hålla hus?
Helsingborgs Dagblad har rapporterat i ämnet och jag uttalar mig i artikeln som kan läsas HÄR. Dock hade jag förstås mycket mer att säga, så här kommer resten av vad jag hade på hjärtat:
Som barn och ung tonåring var det Imperial och Rio jag gick på. Maxim var den där andra, skumma, men å så lockande biografen. Jag var där bara ett fåtal gånger när jag växte upp, jag vill minnas att jag såg Scooby-Doo som söndagsmatiné. För i vanliga fall körde Maxim de riktigt häftiga rullarna. Det var väldigt barnförbjudet. Maxim var Landskronas eget grindhouse. Här vevades spaghettiwesterns. Motorcykelfilmer med William "Falconetti" Smith. Italienska krigsfilmer. Mängder av skräck - affischerna till "Rabid" och "Stilla natt, blodiga natt" gjorde djupt intryck på mig. Och så visades det porr ("På grund av filmens sexiga karaktär kan inga bilder visas"). Jag kunde knappt bärga mig tills jag blev 15 och kunde se allt det här - jag stod ofta utanför och tittade storögt på affischer och lobbycards. "Oj! 'Death Race 2000'! Den måste vara bra!" Sedan gick jag hem och ritade serier som var så som jag trodde att filmerna var.
Rio försvann och 1985 visade Imperial sin sista film ("Miami Supercops" med Terence Hill och Bud Spencer). Enbart Maxim fanns kvar, nu med en mer "normal" repertoar, men som yngling var det svårt att vara biografen trogen när utbudet var så mycket större i Helsingborg. Men visst gick jag dit.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar