lördag 29 januari 2011

Foto: Konsthallen dokumenterad

ÅKE HEDSTRÖM - CONNECTION MALMÖ KONSTHALL (27:e januari - 3:e april 2011)

Åke Hedström
Bernard Kirschenbaum, Bronze
Arc
, 1984
Cast bronze, 161,5 x 1765 cm
Bernard Kirschenbaum. 1 September–21 October 1984
Photography

Första gången jag var på Malmö Konsthall var 1991. Utställningen hette Seriekopplingar och bestod av en stor samling serieoriginal och serieinspirerad konst som vandrade runt på landets konsthallar. Männen bakom var Sture Hegerfors och Lasse Åberg. En trevlig utställning, jag körde ner till den tillsammans med Tony och Maria Cronstam. Det här var långt innan Elvis och TOPPRAFFEL!; jag skrev fortfarande Åsa-Nisse och Tony tecknade Bamse. Jag vill minnas att Maria arbetade på en flott restaurang, men jag kan ha fel.
Därefter dröjde det väldigt, väldigt länge innan jag åter besökte Malmö Konsthall. Jag hade inga kompisar i Malmö på 90-talet, jag var sällan där, det var Lund jag hängde i. Och landets vackraste konsthall låg - och ligger fortfarande - hemma i Landskrona. Jag besökte Louisiana i Danmark oftare än konsthallarna i grannkommunerna.
Nu bor jag i Malmö och sedan ett par år har jag besökt samtliga utställningar på Malmö Konsthall; en vacker och mycket ändamålsenlig lokal (om än inte i klass med Landskrona Konsthall), till på köpet försedd med excellenta restaurangen SMAK och dess om somrarna härligt tilltagna och lummiga uteservering. Lunch + konst + kaffe i nämnd ordning gör att man kan tillbringa en stor del av dagen i konsthallen.
Malmö Konsthall invigdes 1975 och på den nya utställningen "Connection Malmö Konsthall" visas Åke Hedströms foton från konsthallen; från det allra första han tog under premiärutställningen 1975, fram till ett par han tog alldeles nyligen.
Utställningen hänger i den nya C-hallen; den mindre hallen som ligger intill SMAK, och ska jag vara ärlig, vet jag inte riktigt vad jag ska skriva om utställningen. Hedströms bilder är dokumentationer av konsthallens historia, snarare än konstverk i sig. Jag fick en lätt svindlande tanke under pressvisningen: Åke Hedström har dokumenterat konthallens historia. Nu dokumenterar han sina dokumentationer genom den här utställningen. Och på pressvisningen stod det pressfotografer och fotograferade Hedström intill hans bilder. Fotograferna dokumeterade en dokumentation av dokumentationer.

Åke Hedström
From the installation of the “Contemporary Chinese Ink Painting” exhibition, 1998
Contemporary Chinese Ink Painting. 17 June–30 August 1998
Photography

På väggarna hänger ett par porträtt av några av konsthallens chefer under de 36 år som hunnit passera, men i övrigt föreställer fotografierna mest konstnärer och deras verk, eller personal som bygger upp utställningar. Givetvis är det intressant att på detta sätt få följa konsthallens historia. Utställningen är klart värd en titt. Men det är snarare en museal, historisk utställning än en konstutställning.

Jag vill även passa på att rekommendera boken om Malmö Konsthall som kom ut till 30-årsjubileet. Det är en rejäl tegelsten, proppfull med hundratals foton och utställningsaffischer. Tyvärr saknas foton och affisch från Seriekopplingar - en utställnuing jag tycker att vi bör följa upp så här tjugo år senare. Nu sitter ju jag med i Svenska Serieakademin. Jag ser framför mig en flott utställning i Malmö. Tänk om man kunde bygga upp en stryktålig kopia av Tintins raket och placera den på innergården...
Allra sist passar jag på att rekommendera SMAKs kalvfärsbiffar. En delikat rätt. Liksom deras utsökta fiskrätter. Tänk bara på att restaurangen ofta är full vid lunchtid.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar