lördag 8 januari 2011

DVD: Vampire Girl Vs. Frankenstein Girl

VAMPIRE GIRL VS. FRANKENSTEIN GIRL (Njutafilms)
Det är hårt att vara gammal. Då uppskattar man inte längre vissa saker. Vore jag sjutton är det mycket möjligt att jag tyckt att VAMPIRE GIRL VS. FRANKENSTEIN GIRL är hur fantastisk som helst. Det gör jag inte som medelåldersman som sett det mesta. Eller åtminstone mycket.
Det här är ännu en film i stil med TOKYO GORE POLICE och ROBO GEISHA, och delvis är det samma folk bakom. Vi börjar kunna det här nu. En fräsig filmtitel. En ännu fräsigare trailer. Två-tre sjövilda minuter, fyllda med vansinne och sprutande blod.
Och sedan får vi se själva långfilmerna och de visar sig vara precis som trailrarna, fast nittio minuter långa - i vissa fall bortåt två timmar. Det blir ett slags uthållighetstest att ta sig igenom filmerna, vars idé på sin höjd håller för, tja, en trailer. Eller en kortfilm.
VAMPIRE GIRL VS. FRANKENSTEIN GIRL är regisserad av Yoshihiro Nishimura och Naoyuki Tomomatsu, den sistnämnde har även skrivit manuset som bygger på en manga av Shungiku Uchida. Det handlar om ett slags kärleksdrama. En triangel av avundsjuka. Takumi Saitô spelar den i sammanhanget väldigt normale och sansade (och överårige) high school-eleven Mizushima. Ett gäng stenhårda brudar i sexiga skoluniformer styr och ställer, och dess ledare Keiko (Eri Otoguro) väljer ut Mizushima till sin pojkvän. Han har inte mycket att säga till om i fallet.
Yukie Kawamura spelar Monami, ny elev i klassen. Hon blir också kär i Mizushima och ger honom en chokladbit - det är tydligen en japansk tradition att ge choklad till de man är förtjust i, upplyser förtexterna oss om. Men chokladbiten innehåller lite av Monamis blod. Hon är nämligen vampyr, och stackars Mizushima blir något slags halvvampyr efter att ha fått i sig hennes blod.
Keiko blir fly förbannad och förvandlas till monsterbruden Frankenstein Girl. Hon får hjälp av sin tosing till far.
Ja, och så fajtas de som fan. Kroppsdelar far åt alla håll, kroppsdelar exploderar, kroppar spetsas och klyvs, och blodet sprutar som från brandslangar, medan kitschig, ironisk popmusik tuggar på i bakgrunden. Effekterna är väldigt orealistiska och taffliga; det används enorma mängder CGI som inte ser ut som något annat än CGI. Men det är kanske meningen.
VAMPIRE GIRL VS. FRANKENSTEIN GIRL är precis som en Tromafilm. Nu protesterar säkert en del, i synnerhet fans av japansk B-film. Hur vågar jag jämföra det här med Troma? Och Troma är ju ett bolag man inte får tycka om.
Men det är ingen större skillnad. Den här japanska filmen är för mycket precis hela tiden och man fläskar på konstant för att uppröra, chockera eller bara fjanta sig. Den senaste modetrenden på skolan är att vara svart, så några dårar har opererat om sig till afrikaner. De ser ungefär ut som Harpo Marx med skokräm i ansiktet. Det hålls ett Wrist Cutting Rally, där olika lag med entusiastiska skolflickor tävlar i att skära sig i handleden.
Filmen varar drygt 85 minuter och håller över 200 knutar hela tiden, och jag blev trött efter tio minuter. Overkill är bara förnamnet. Jag tycker inte att sådant här är roligt - annat än i trailerform. Visst är vissa inslag uppfinningsrika, som när Frankensteintösen plötsligt har två avslitna, roterande ben på huvudet vilka gör att hon kan flyga som en helikopter. Men innan vi kommer dit har jag sedan länge tröttnat. Flera ord i de engelska eftertexterna är felstavade. Till exempel står det med stora bokstäver "Excutive Producer" och "Excellnt Films Presents".
Det här är inte roligt, det är bara konstigt.
Och nej, jag gillar ju inte manga heller. Eller animé för den delen. Med vissa undantag. Undantag finns det alltid.
...Men av någon märklig anledning fick jag nästan lust att se om Tromas 80-talsverk CLASS OF NUKE 'EM HIGH, som den här filmen påminner om.

2 kommentarer:

Anonym sa...

På tal om vampyrer, har du läst den infantila parodin på Låt den Rätte Komma in:

http://avgrunden-roos.blogspot.com/2009/02/lat-den-fete-komma-in.html

För oss som växte upp med onkel kånkel har den sina poänger...

/tack för en bra blogg, Linus.

Pidde Andersson sa...

Nej, det har jag inte gjort. Den var rätt lång, ser jag, får kolla den vid ett senare tillfälle.

Skicka en kommentar