tisdag 4 januari 2011

DVD: Splice

SPLICE (PAN Vision)
Den fransk-kanadensiska filmen SPLICE föregicks av en hel del buzz. Korta snuttar ur den släpptes ut på nätet, det pratades om att den skulle vara si eller så och tydligen både udda och chockerande, beroende på vem som uttalade sig. Så hade då filmen biopremiär i USA i somras och den sågs av ... nästan ingen alls. Den kom och försvann och drog i princip inte in några pengar alls.
I Sverige går Vincenzo Natalis (CUBE) film inte oväntat direkt ut på DVD. Efter att ha sett den förstår jag att den floppade.
Adrien Brody och Sarah Polley är genforskarna Clive och Elsa (döpta efter Colin Clive och Elsa Lanchester från FRANKENSTEINS BRUD - suck), som vunnit framgångar med att kombinera DNA från olika djur och därmed skapat en massa konstiga varelser. Men så får de för sig att kombinera människo-DNA med djur-DNA, något företaget N.E.R.D. (jo, det heter så) de jobbar för inte vill veta av. Så Clive och Elsa sitter i all hemlighet och snickrar DNA-projekt i en lada på landet.
De lyckas skapa en liten besynnerlig flicka de döper till Dren - jepp, det är N.E.R.D. baklänges. Varelsen har bisarr fysionomi, men är till större delen mänsklig, och hon växer med rasande fart. De nyblivna "föräldrarna" börjar försumma sitt egentliga jobb på grund av all uppmärksamhet Dren kräver.
Vid en demonstration på N.E.R.D. går saker och ting fel. Två tidigare varelser, vilka ansetts som lyckade, byter plötsligt kön. Finansiärer drar sig ur. Men kan detta innebära att det även är något kraftigt fel på Dren?
Det kan ni hoppa upp och sätta er på. Dren kan plötsligt fälla ut vingar och hon kan vistas under vatten. Hon blir även kåt och gör sitt bästa för att sätta på Clive.
SPLICE visar sig vara en kombination av två filmer. Dels påminner filmen väldigt mycket om 1970-talsrafflet EMBRYO, som jag ju recenserat här på TOPPRAFFEL! - det är den där i vilken forskaren Rock Hudson lyckas odla fram en bebis som snabbt växer upp till Barbara Carrera, som efter ett tag både blir mordisk och vill föröka sig.
Men det är även väldigt mycket SPECIES över SPLICE. SPECIES från 1995 handlade ju om ett monster som utspökad till sexig brud raggade upp folk att föröka sig med.
Men både EMBRYO och SPECIES är bättre än SPLICE - och då är de två förstnämnda filmerna inga höjdare. SPLICE är nämligen till större delen en väldigt tråkig och ointressant film. Filmskaparna har fullkomligt glömt bort att lägga in spännande inslag i filmen. Saker som håller intresset vid liv. En skräckfilm utan skräck. Först mot slutet börjar det hända saker - något den har gemensamt med EMBRYO, men EMBRYO vinner på att den är från 70-talet, ett faktum som gör sitt till.
En del av varelserna i filmen ser hyfsat fräsiga ut, och Adrien Brody är ju en rätt bra skådis som till och med fått en Oscar, men inramningen är mördande trist. Det är en väldigt grå film. Den liknar David Cronenbergs tidiga produktioner, men saknar deras kvaliteter.
SPLICE avslutas med en inte särdeles överraskande twist.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar