måndag 31 januari 2011

DVD: Nazi Zombies


NAZI ZOMBIES (Cinematic Vision)

Den här lågbudgetfilmen från 2006 av Peter John Ross och John Whitney heter egentligen HORRORS OF WAR, men den svenska distributören tyckte väl att NAZI ZOMBIES låter mer säljande - och mer passande på innehållet. HORRORS OF WAR för tankarna till koncentrationslägrer, massakrer och atombombningar - inte till monster.

...För det är nämligen det den här filmen handlar om.

Vi som kan vår krigshistoria vet att Hitlers sista desperata grepp för att vinna kriget, var att skicka nakna brudar till fronten. Detta dokumenterades i STRAFFKOMMANDO ÖST, ett krigsraffel i färg, och säg inte att Erwin C Dietrich hade fel!

I den här filmen försöker sig Hitler på något annat. Han låter sina forskare ta fram de mest ovanliga vapen för att segra. Som zombies. Och varulvar.

En grupp amerikanska soldater, anförda av ett cigarrökande rövhål, befinner sig i Frankrike för att hitta källan till detta nya, bisarra vapen. Soldaterna går och går i Ohios ... förlåt, de franska skogarna, de passerar ruiner, de käftar med varandra, och ibland dyker det upp zombies och varulvar att slåss med, när de inte anfalls av tyska soldater.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det här - om filmen är imponerande eller bara dålig och trist. För jag tyckte allt att det här var trist och oengagerande. Det är en tjatig film, folk traskar omkring i likartade miljöer, och monstereffekterna är rätt kassa.

Samtidigt går det ibland inte att låta bli att imponeras. Budgeten var inte hög, men här finns autentiska fordon och vapen, ett slott (byggt i Ohio, men inspirerat av europeiska slott) och ett rätt stort amerikanskt militärläger.

Alldeles för många strider innehåller lite för tydliga datoranimerade mynningsflammor och explosioner, och de flesta flygplan som ibland dyker upp är datoranimerade även de. Men plötsligt kan det hända att filmen byter ton, som när soldaterna hamnar hos en fransk familj och den galne amerikanen flippar totalt och börjar våldta och döda de som ska vara hans lands vänner. I scener som denna är filmen oväntat stark.

NAZI ZOMBIES är gjord för att likna en gammal grindhousefilm. Det är kanske det största problemet. För att en sådan här film ska funka bör den trots allt vara runt trettio år gammal - och italiensk eller spansk. Inte en nygjord amerikansk pastisch.

Och som sagt: filmen är rätt tråkig och tjatig. Jag tappade snabbt intresset.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar