fredag 7 januari 2011

De tre vissna männen

Åkej. Nu kunde jag inte hålla mig längre. Jag kollade upp vad det var de tre vise männen släpade med sig till stallet. Vad det var för prylar de tyckte var lämpliga att ge till en nyfödd bebis.
Enligt Wikipedia var det guld, rökelse och myrra. Det är bara det att myrra också är ett slags rökelse. Således fick ungen guld, rökelse och ännu mer rökelse.
Det är ungefär som om man är tre stycken som går på kalas och en har med sig ansjovis, den andre en modell av en Spitfire från Airfix, och den tredje kommer också med en Spitfiremodell, i samma skala till och med, fast från Revell.

En dag kom tre män i lustiga hattar. "Honom ska vi ha!" utbrast de när de fick se Jesusbarnet. Därefter gav de honom lite ansjovis.

3 kommentarer:

Cadial sa...

De Tre Vise Mannen har kultstatus i Spanien, dar de kallas for "Reyes Magos". Konkurrerar ut tomten totalt.
Firades i forrgar i Spanien; ett langt karnevalstag med traktorer kamoflerade till sjorovarskepp eller rymdskepp; utkladda deltagare inspirerade fran Riokarnevalen osv. Och de slanger, bokstavligen talat, tonvis med karameller pa gatorna de drar forbi; mycket mer uppskattat an ansjovis och ansjovis. Och Baltazar, jag tror det ar han, tros komma fran Afrika (?). Denne Vise man har darfor skokram i ansiktet; ett battre alternativ an att anvanda en invandrad afrikan pa posten, tycks man resonera.

Halsningar Cadial

Pidde Andersson sa...

Ah, ja just det - spanska filmbolaget Filmax producerade ju för några år sedan en animerad långfilm om de tre vise männen! Låter lite märkligt, men det här förklarar ju saken.
Blackface är en tradition man sällan ser nuförtiden, tänk att våra vänner spanjorerna valt att hålla liv i de skokrämsinsmorda nyllena.
Men varför anländer de spanska vise männen i sjörövarskepp eller rymdskepp?

Cadial sa...

Ah, jag uttryckte det lite fel; De vise mannen aker nog i nagot mer kungligt; typ en gigantiskt trippeltron; det ar patrasket, fotfolket, som tar sig fram pa alla mojliga satt (undrar om det ar medvetet; for Fralsaren ar ingen oviktig!?); clowner, jatteinsekter, sambadansoser...och helt klart pirater och aliens; senaste arets popularaste filmer brukar influera kostymvalet.
Finns manga klipp pa Youtube fran arets fest, men de ar sa langsamma och stoppar hela tiden.
(Gar att soka pa: Reyes magos madrid 2011 for den som har talamod. Det finns klipp pa bade De vise mannen och andra karnevaldeltagare)
Animerat med de tre vise mannen later som en hojdare!
Kul blogg du har!!

Skicka en kommentar