fredag 17 december 2010

TOPPRAFFEL! sörjer mer än någonsin: Jean Rollin är död

Jaha. Då var den här dagen förstörd. Här sitter jag och har en massa att skriva och jag måste verkligen få tummen ur och skriva min TRON-recension (vars betyg jag korrigerat sedan jag såg filmen) - och så nås jag av budet om Jean Rollins död.
Jag är ju en stor, stor fan av Jean Rollin. Det borde inte vara någon nyhet för läsare av TOPPRAFFEL!. För två år sedan var Rollin gäst på Fantastisk Filmfestival - vilket kändes aningen oväntat. Jag var ju med och grundade FFF och jag ville redan från början plocka dit Rollin, men han bedömdes som för smal och obskyr. Men, men. Tiderna förändrades.
Jag fick alltså tillfälle att tillbringa några dagar tillsammans med den franske mästaren och hans fru, vi åt några middagar, fikade, diskuterade, och jag höll i visningarna av hans filmer, trots att jag lämnat FFF sedan länge. Samma år var förresten Corey Feldman gäst på FFF, och han visade sig också vara stor fan av Rollin.
Jag gjorde en lång intervju med Rollin åt The DarkSide, den engelska skräckfilmstidningen. Tyvärr lades tidningen ner innan min intervju publicerades - och på grund av ett tekniskt missöde finns inte dokumentet kvar. Men vi diskuterade Rollins uppväxt i Paris, serietidningar (han älskade Fantomen), attityden till film och skräck på 1960- och 70-talen, och mycket annat.
Den första Jean Rollin-film jag såg, var REQUIEM FOR A VAMPIRE. En mystisk, vacker, drömlik, poetisk, besynnerlig film som gjorde djupt intryck på mig. Den är är fortfarande min favorit bland hans filmer.
En tröst är att det finns en rad Rollin-filmer jag faktiskt inte sett, bland annat de han gjort de senaste två decennierna.
Ingen kunde sudda ut gränserna mellan konst och skräp, mellan poesi och exploitation bättre än Jean Rollin.
Han blev 72 och Fangoria skriver om honom HÄR.
Jean Rollin: Tredje november 1938 - fjortonde december 2010. RIP.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar