fredag 10 december 2010

DVD/TV: FlashForward - The Complete Series

FLASHFORWARD - THE COMPLETE SERIES (Disney)

1970- och i synnerhet 80-talen var miniseriernas guldålder. Vi satt ju alla klistrade och såg med spänning fram emot nästa påkostade, stjärn-
späckade, ofta långfilms-
långa avsnitt av DE FATTIGA OCH DE RIKA, RÖTTER, FAMILJEN MACAHAN, KAMPEN OM COLORADO, SHÔGUN, NORD & SYD och allt vad de hette. Sex till tolv avsnitt vardera brukade de vara på. I de flesta - eller i alla fall många - fall kan jag fortfarande se om de här gamla serierna med stor behållning.

FLASHFORWARD, en serie från 2009-2010 och som jag inte vet om den gått på svensk TV, tycker jag är ett bra exempel på ett stort problem med dagens TV-serier. Åtminstone upplever jag det som ett problem.

Detta är inte en box med säsong ett av serien, utan hela serien med samtliga 22 avsnitt. Om det skulle bli fler avsnitt har jag ingen aning om; det är ju mycket möjligt att FLASHFORWARD floppade och lades ner efter första säsongen. Samtidigt bygger serien på en roman, och det går kanske inte att göra fler avsnitt.

FLASHFORWARD börjar jättebra, första avsnittet är utmärkt och får mig att vilja se mer. En vacker dag slocknar hela Jordens befolkning. Alla bara trillar ihop och är utslagna under två minuter och sjutton sekunder. Detta leder förstås till en lång rad olyckor, när bilar och andra fordon och farkoster plötsligt blir herrelösa.

När folket väl vaknar upp, är de inte bara förvirrade - de har dessutom alla fått en vision av vad de kommer att göra sex månader in i framtiden. Någon är gravid, en annan otrogen, en tredje mördas.

FBI avsätter en avdelning för att jobba med denna globala blackout. Vad var det som hände? Varför? Kommer visionerna att slå in? Och vad är det för mystisk människa som syns på övervakningskamerornas bilder från blackouten? Ensam promenerande bland utslagna människor...

Joseph Fiennes har en av huvudrollerna; han är FBI-agent och föredetta alkis (han ser sig själv kröka), och ja, som ni märker är detta en kittlande, fantasieggande premiss för en science fiction-betonad dramathriller.

Det är bara det att jag redan efter fem-sex avsnitt börjar tröttna. Det är inte första gången det händer. Det händer alldeles för ofta. Jag får en uppburen TV-serie, kanske rekommenderad av pålitliga vänner, 22 avsnitt, eller kanske till och med två eller tre säsonger. Jag börjar titta - och tröttnar snart. Folk är ju besatta av alla dessa TV-serier, men själv har jag inga problem att avstå. Jag ville verkligen att DEADWOOD skulle vara jättebra, men den serien irriterade mig och redan efter fyra episoder tog jag en paus, som nu varat ett par år.

När det gäller FLASHFORWARD känns det som om man håller på att bygga upp vad som är tänkt att bli en evighetslång såpopera. Istället för att koncentrera sig på kärnhandlingen och en handfull huvudpersoner, introduceras hela tiden nya rollfigurer och parallella handlingsspår, och jag börjar snart irritera mig. Nej, jag har ännu inte sett alla 22 avsnitt. Jag är inte ens halvvägs. Mitt stora initiala intresse dog rätt snabbt. Det är möjligt att serien tar sig igen, men det låter jag vara osagt.

Seriens skapare, som även regisserat ett par avsnitt samt förstås skrivit manus, är  David S Goyer. Det är en herre med en intressant meritförteckning. Han är nog mest känd för att ha skrivit BATMAN BEGINS och THE DARK KNIGHT, men går vi tillbaka till hans tidiga karriär, hittar vi många kul grejor. David S Goyer har nämligen bland annat skrivit DEATH WARRANT (med Van Damme), KICKBOXER 2 (utan Van Damme), THE CROW: CITY OF ANGELS, DARK CITY, TV-filmen om Nick Fury, BLADE 1-3, bland mycket annat.

Jaa-aa... Nu finns det inte så mycket mer att tillägga tycker jag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar