onsdag 29 december 2010

DVD: Nude Nuns With Big Guns

NUDE NUNS WITH BIG GUNS (CcV)

Ibland är en cool filmtitel bara en cool filmtitel, och en eventuell tillhörande film absolut inget att ha. Typexempel är NUDE NUNS WITH BIG GUNS - som förresten skulle kunnat heta NUDE LESBIAN NUNS WITH BIG GUNS.

Jag gillar förstås gamla skräpiga exploitationfilmer från 1970-talet. Åtminstone på papperet. I realiteten är de flesta motorcykelfilmer som gjordes då rätt trista, liksom många andra B-filmer. Men de hade den fördelen att de trots allt var från 70-talet - på riktigt. De var tidsdokument, både över sin era och sättet de gjordes på.

Problemet med senkomna hyllningar till antik exploitationfilm film är just att de liksom inte är på riktigt. De imiterar en utdöd genre. Filmskaparna försöker få sina filmer att se ut som de gjorde förr, istället för att göra en film i samma anda enligt dagens rådande stil.

Det kan vara väldigt roligt om man gör fejktrailers för påhittade filmer. Det kan funka som långfilm om det är en engångsföreteelse. Det funkar definitivt om det är en begåvning som Robert Rodriguez som ligger bakom och filmerna heter PLANET TERROR och MACHETE.

Men i annat fall är man ute på djupt vatten.

Regissören Joseph Guzman har tidigare gjort RUN! BITCH, RUN! - och den var under all kritik. En billig rulle som misslyckas på nästan alla plan. När han nu är tillbaka med NUDE NUNS WITH BIG GUNS är det i princip lika illa. Det är kanske aningen bättre den här gången, men det är marginellt.

Tawny Amber Young spelar syster Sarah, en ung nunna från Mexiko eller möjligtvis en avkrok norr om gränsen, som råkar väldigt illa ut. Hennes kloster samarbetar nämligen med ett illasinnat bikergäng. Det tillverkas knark bakom klostrets murar, alla prästerna är onda, och ondast av alla är knuttarna i Los Muertos.

Sarah tillfångatas, drogas och våldtas. Men så får hon en uppenbarelse. Hon får ett uppdrag direkt från Gud. Hon måste utplåna skurkarna. Så hon beväpnar sig med två stora revolvrar och hagelgevär, och så drar hon runt och skjuter ihjäl alla.

Får vi nunnor? Ja, det får vi. Är de nakna? Ja, ofta är de det. Får vi stora pickor? Javisst. Och dessutom får vi alltså lesbiska nunnor. Vi får även en massa andra nakna brudar, varav en del är lesbiska. Vi får strippor. Och vi får en fruktansvärd massa våld, blod, misshandel och mord. Allt försett med whacka-whacka-gitarrer och rockriff.

Men det här är hutlöst inkompetent gjort. Guzman anstränger sig så att han håller på att spricka och fläskar på med fräcka klipp, splitscreen, textskyltar och annat, men han saknar talang. NUDE NUNS WITH BIG GUNS är mördande tråkig. Trots sin extremt spekulativa handling segar sig filmen fram.

Skurkarna är verkligen onda och brutala, och Guzman missar poängen med den här typen av film. Det blir aldrig coolt. Dessutom innehåller filmen alldeles för många våldtäkter, vilka ger anrättningen en rätt dålig bismak. Den poetiska rättvisan på slutet är förvisso rätt fin, men vägen dit är en plåga.

Det här är illa. Det är illa skrivet, illa regisserat, illa spelat, illa plåtat, och budgeten har varit minimal.

Inte kul. Inte kul alls.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar