lördag 4 december 2010

DVD: Messengers 2: The Scarecrow

MESSENGERS 2: THE SCARECROW (Nordisk Film)
Jag börjar alltid småskratta när bröderna Pang kommer på tal. Inte bara för att de har ett skojigt namn, utan främst för att jag ju en gång gjorde en värdelös intervju med dem som inte gick att använda.
Skräckfilmen THE MESSENGERS från 2007 var deras amerikanska långfilmsdebut, och här i Sverige släpptes den direkt på DVD. Jag såg den förra året, men kommer absolut inte ihåg någonting, mer än att den utspelade sig på en gård mitt ute i ingenstans.
Jag kollade nu upp handlingen på IMDb, men jag minns inte så mycket mer för det. THE MESSENGERS; en film från Sam Raimis och Rob Taperts bolag Ghost House, är en slätstruken historia om en kille som odlar solrosor, om hans familj som ser spöken i kåken, och om en mystisk främling som anställs för att hjälpa till med solrosorna.
MESSENGERS 2 är fortfarande producerad av Ghost House, men den här gången är det en direkt på DVD-produktion. Bröderna Pang är ersatta med dansken Martin Barnewitz, som tidigare gjort filmen KOLLEGIET.
Norman Reedus spelar bonden Josh Rollins, en föredetta alkoholist som nu bor med sin familj på en gård mitt ute i ingenstans. Det verkar dock inte vara samma gård som i förra filmen. Josh har problem, må ni tro. Han odlar majs, men har problem med bevattningen; pumpen funkar inte. Och de majskolvar som dyker upp, blir snabbt uppätna av kråkor. Pengarna börjar ta slut och han har inte råd att så nytt. Och frugan verkar lite för intresserad av en annan snubbe.
Men så hittar Josh en dag en otäck fågelskrämma undangömd på gården. Hans lille son blir livrädd, men Josh tycker den kommer väl till pass. Och så kommer grannen förbi för att presentera sig och ger Josh en sexpack öl som välkomstpresent.
Nu händer de märkligaste saker. Inte nog med att Josh tar till kröken igen - fågelskrämman verkar vara ute och röra på sig. Kråkorna dör. Vattenpumpen börjar funka. Folk dör.
Men det hjälper inte.
MESSENGERS 2: THE SCARECROW är en mördande tråkig film. Jag hade grava koncentrationsproblem när jag såg den. Barnewitz' film är makalöst oengagerande. Dessutom är den ofta så jävla mörk att jag inte såg vad som skedde. Okej, jag vaknade till när det plötsligt dök upp en strippande brud och porrade sig bland majsen, men det hjälpte inte. Det här suger. Det enda jag uppskattade var att filmmusiken komponerats av Joseph LoDuca; mannen bakom musiken till EVIL DEAD-filmerna.
Jag hittade en del besynnerliga och intressanta uppgifter om den här filmen på nätet. Inte helt oväntat är den inspelad i Bulgarien, som ska föreställa något i stil med North Dakota. Budgeten var på 15 miljoner dollar, men de lyckades skjuta filmen på arton dagar för två miljoner! Låter lite grann som när Dino DeLaurentiis gav Maria Bava en fruktansvärd massa miljoner för att göra DANGER: DIABOLIK, och Bava bara använde sig av en bråkdel av detta.
Intressantast av allt: Todd Farmer skrev manuset till den första THE MESSENGERS. Dock skrevs manuset om så rejält, att nästan ingenting återstod av vad Farmer skrivit. Dock ska MESSENGERS 2 bygga på Farmers originalmanus.
Jag förstår varför det skrevs om till Pangfilmen...
Märkligt att man kan misslyckas så radikalt med en film om en otäck fågelskrämma. Sådana är ju per definition creepy. Fast det har ju gjorts lite väl många fågelskrämmerysare de senaste decennierna.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar