onsdag 1 december 2010

Bio: Vill jag vissla så visslar jag

Foton copyright (c) Folkets Bio
Vad har Steven Seagal och Trollhättan gemensamt? Jo, Rumänien. För här har vi nämligen ett rumänskt drama, inspelat i Rumänien med rumäner i rollerna, men med en del pengar från Svenska Filminstitutet i potten, och efterproduktionen verkar Film i Väst och Trollhättan ha stått för.
Rumänska fängelsedramer är min själ sällsynta. Denna film, i regi av Florin Serban, är ett fängelsedrama och gick minsann och vann Silverbjörnen i Berlin tidigare i år, ett faktum som kan innebära precis vad som helst. Inte nog med det, huvudrollsinnehavaren George Pistereanu fick nyligen Bronshästen som bäste skådespelare på Stockholm Film Festival.
Pistereanu är nittonårige Silviu, som sitter inspärrad på en kriminalvårdsanstalt på den rumänska vischan. Det verkar vara något slags öppen anstalt, men trots detta har de hårda vakter och burar man kan förvara fångar i när de behöver isoleras. Mest ser barackerna ut som övergivna förskolor från tidigt 1970-tal.
Exakt vad Silviu hittat på för att hamna där nämns aldrig, eller så tänkte jag på annat när det nämndes, men när filmen börjar har han två veckor kvar till frigivning. Dock kommer hans älskade lillebror på besök och berättar att deras morsa kommit hem från Italien och tänker återvända dit och ta lillkillen med sig.
Detta går Silviu absolut inte med på, så trots den korta tiden kvar i finkan, beslutar han sig för att rymma, så att han kan hindra morsan från att dra iväg med brorsan. På anstalten finns en ung, söt socialarbetare, Ana (Ada Condeescu), och hon kan komma väl till pass som gisslan när Silviu ska sätta sin plan i verket.
Jag har nu funderat några timmar på den här filmer. Vad tycker jag? Ja, du. Jag tycker faktiskt ingenting. VILL JAG VISSLA SÅ VISSLAR JAG känns mer eller mindre som 94 menlösa minuter. Det är långsamt, realistiskt - och odramatiskt berättat. Jag struntar i Silviu. Vad är han för typ? Jag upplever honom inte som särdeles sympatisk och nog sitter han bra där han sitter. Varför får brorsan inte åka till Italien? Allvarligt talat - vem fan vill inte hellre sitta i Italien än Rumänien?
Det blir aldrig spännande, och jag tycker inte heller att det är speciellt intressant - fängelsefilmer har jag sett många, och det här fängelset är ett av de blekaste jag stött på. Det är oengagerande och sömnigt. Det enda jag riktigt gillade var slutscenerna, som jag förstås inte tänker avslöja här - men de är rätt unika och bidrar antagligen till att många tycker att filmen är bättre än den egentligen är.
Skådespelarna får vara hur bra som helst, men det spelar ingen roll - jag kommer inte på någon orsak att se den här filmen. Om man nu inte är specialintresserad av rumänsk film och ser allt som görs i det landet.


(Biopremiär 3/12)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar