fredag 24 december 2010

Bio: Sound of Noise

Foton copyright © Nils Bergendal
Jag lyckades aldrig se Johannes Stjärne Nilssons och Ola Simonssons flerfaldigt prisbelönta kortfilm MUSIC FOR ONE APARTMENT AND SIX DRUMMERS från 2001. Den gick på en massa festivaler och den har TV-visats, men jag missade den - och sedan dess har jag glömt bort den och inte brytt mig om att leta efter den. Den är säkert inte alltför svår att få tag på.
Nu är skåningarna Nilsson och Simonsson tillbaka och den här gången i långfilmsformat. De sex trumslagarna återkommer och som jag förstått det är det här mer eller mindre en kraftigt förlängd och utvecklad version av kortfilmen. Den tog ungefär fyra år att göra och gick lös på runt fyrtio miljoner svenska kronor - nästan dubbelt så mycket som en normal svensk långfilm. Tydligen höll produktionsbolaget på att kånka på kuppen, eller hur det nu var, det uppstod en massa problem och när giganten Nordisk Film gick in, fick de i princip en färdig film i händerna.
Ska jag vara ärlig tror jag inte att filmen kommer att spela in sin produktionskostnad. Åtminstone inte än på några år.
Sanna Persson från bland annat HIPP HIPP är Sanna, en av de sex trummisarna vilka alla går under sina riktiga namn. Sanna är trött på all slätstruken musik som ständigt pumpas ut i den här filmens värld, som verkar vara något slags parallelluniversumsversion av Malmö - det här är ungefär som Malmö på Jord 2. Eller Jord 3. Därför samlar Sanna ihop en liten "terroriststyrka" som ska slå till vid fyra tillfällen för att framföra det enorma musikverket "Music for one city and six drummers".
De börjar med att slå till mot ett sjukhus, där de spelar på den tekniska utrustningen och på en av patienterna. Men omedelbart har de polisen efter sig. Jakten leds av polisen Warnebring (Bengt Nilsson), omusikalisk son i en berömd musikerfamilj. Han hatar musik och ljud.
SOUND OF NOISE är en på alla sätt artificiell film. Den utspelar sig i sin egen värld och följer sin egen logik. Handlingen är egentligen sekundär - minst sagt. Betydligt mer sekundär än i genomsnittsliga actionfilmer. I princip skulle filmen kunna handla om vad som helst - så länge man får se excentriska människor trumma loss i spektakulära, kreativt genomförda scener.
Och nog är det här spektakulärt och kreativt. De fyra musikattackerna är onekligen häftiga och fräsigt genomförda, och det förekommer mer musik däremellan. Filmen bubblar av ett milt vansinne, som det heter, här finns många roliga scener, och det hela är genomfört på ett snyggt sätt med många intressanta lösningar. Även om det inte sägs rent ut att det är Malmö, är det kul att få se den här staden som en del av filmens handling. Om än ett förvrängt Malmö, påbyggt med andra städer och märkliga detaljer. Till exempel har polisen uniformer av egen design, och polisbilarna ser inte ut som våra vanliga svenska sådana.
Tyvärr håller det här inte riktigt för långfilmsformatet. Under den sista tredjedelen börjar det bli lite saggigt och tjatigt och jag kom på mig med att tappa intresset och närapå bli lite sömnig. Antagligen beroende på att allting är så artificiellt.
SOUND OF NOISE hade sin urpremiär på Kritikerveckan i Cannes i maj 2010, och sedan dess har den enligt enligt distributören vunnit dussintals med priser världen över. Det har den säkert gjort - det här är nämligen en typisk festivalfilm. Men det är ingen publikfilm. Den får vara så häftig och rytmisk den vill, men jag har svårt att tänka mig att Svensson trotsar vinterkylan för att se en musikalisk arthousekomedi.

(Biopremiär 25/12)
P.S. Ähum... MUSIC FOR ONE APARTMENT AND SIX DRUMMERS var lättare att hitta än jag trodde... Den finns på YouTube. Nu har jag sett den...

0 kommentarer:

Skicka en kommentar