måndag 13 december 2010

Annonser i tyska serietidningar

Jag fick en tidig julklapp idag. Min gode vän Arne i seriebutiken tyckte att jag behövde lite tyska kvalitetsserier från 1970-talet och försåg mig med två nummer av Buffalo Bill från 1973 - tidningen som senare kom ut på svenska som Prärie-Nytt med Buffalo Bill-serier.
Aah... Tyska serier från Bastei... Det är något visst med dem. Vi 60-talister såg ju i oss en hel del på 70-talet - främst Silverpilen. De var alltid anonyma, oftast märkligt krafsigt tecknade, men det märkligaste av allt var placeringen av annonserna. De var inbakade i seriesidorna. Serierutor ersattes av annonser. När serierna sedan publicerades i Skandinavien ställde detta till med problem, så ofta ersattes annonserna av vitsar och annat dumt - mitt i rafflande västernäventyr.
Jag kan inte låta bli att ge exempel på detta.
Vi kan börja med att titta i det här numret:
(Förresten: Är det där Lucky Luke som får pickan bortskjuten?!)
 Serieäventyret börjar redan på sidan två, det vill säga omslagets insida. Och då är dessutom omslag och inlaga tryckt på samma sorts papper:
 Det här är den vanligaste formen av annonser. En ruta är utbytt mot en liten annons.
 Men ibland stöter man på skräckexempel. Den här sidan är nog det värsta jag någonsin sett. Det är alltså de fyra små rutorna i vänstermarginalen som är serien vi följer:
 Det här är också en vanlig variant, en halvsida:
Här görs det av allt att döma reklam för pennorna denna series tecknare använder:
 Här slutar serien med annonser för nästa nummer och en annan westerntidning:
 ...följt av en helsidesannons för två andra fräna titlar:
På tidningens baksida hittar vi festliga skämtteckningar, vilket var vanligt på den här tiden.
 Det är väl lika bra att kasta ett getöga även i den andra tidningen:
 Jag vill minnas att den här serien utgjorde Prärie-Nytts första nummer:
 Längst ner på den här sidan kan vi se vilka andra tidningar Bastei gav ut 1973.
 Plötsligt blir det reklam för en lustig bok:
 Och ännu en gång bjuds det på högklassig tysk humor på baksidan:

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Jag stjäl lite utrymme. igen.

Jag har en liten fråga, eftersom att jag inser att du har koll på de filmer jag gillar, skräck, så kan jag i alla fall prova ställa den här.

Vad vet du om filmen the gathering? Den ska handla om EA Poe, HP Lovecraft och... var det hon som skrev Frankenstien? 8)

Sen undrar jag hur jag har missat att Disney har köpt Marvel, men det kan kanske inte du svara på 8)

Pidde Andersson sa...

Jag måste tyvärr göra dig besviken här, jag har aldrig hört talas om THE GATHERING - jag tänkte spontant på HIGHLANDER när jag såg titeln. Poe, Lovercraft och Mary Shelley? Vad ska de ha för sig?De var ju inte riktigt samtida...
Hö hö - EA Poe: jag läste automatiskt "Electronic Arts Poe"...

Jag tror jag rapporterade på TOPPRAFFEL! om Disneys köp av Marvel, men jag är inte hundra. Men det är ju ett bra tag sedan nu. Du missade detta eftersom du satt och tittade på Paul WS Anderson-filmer.

Fredrik sa...

Jag läste det här, igår. 8) men jag hade fullt upp med att leta efter Pandorum. På riktigt. Jag han memorera 4 miljarder. Min kommentar till det hela: aj aj.

ok. Ja, då ska jag verkligen njuta av att visa den här posten:

http://unfilmable.blogspot.com/2010/11/gathering-poster-artwork.html

Mycket bra och märklig film där. Allt handlar om Lovecraft, på ett eller annat sätt. Så jag är fast där med. Dock har de inte skrivit om Pandorum. Eller på svenska. Jag är lat.

jag följer den först och främst för nyheterna om del Toros Mountin of madness.

En parentes, men jag tänker på Gothic (Ken Russels rulle, inte den nya) då jag här om plotten. 8)

Skicka en kommentar