torsdag 2 december 2010

47:an Löken

Nå. Mitt inlägg om Harry Potter-fans här under någonstans ledde omärkbart till en diskussion om 47:an Löken istället. Det känns ju fullkomligt naturligt, det är väl ingen större skillnad på Potter och Löken.
Så med tanke på detta, tänkte jag att jag ju kan reprisera min recension av Löken-dubbel-DVD:n, ursprungligen publicerad i Helsingborgs Dagblad i juli 2007.

47:an Löken/47:an Löken blåser på
Surrealism. Sverige 1971-72
Ingen regi: Ragnar Frisk
I rollerna: Lasse Kühler, Janne "Loffe" Carlsson, Lasse Åberg
Bonus: Fullscreen, dålig bild, uselt ljud, nakenscener, mustascher (Noble Entertainment)
BETYG: 47

Skriven av Pidde Andersson

För en massa år sedan utnämnde jag 47:an Löken-filmerna till två av de absolut konstigaste svenska filmerna någonsin. Nu kan du skaffa dem i en dubbeldiscutgåva, garanterad att få din hjärna att koka.

Filmerna är fortfarande lika konstiga. De bygger på Lennart Elworths tecknade serie, ett 91:an-plagiat som gick i Lektyr. Uppenbarligen har man inte haft något egentligt manus, utan bara filmat serierna rakt av. Filmerna består av en rad sketcher som alla har det gemensamt att de är fantastiskt, genialiskt usla. I många fall är de totalt obegripliga, till exempel slutet på den första filmen, där en kille hållande en ölback springer efter en bil. När det är begripligt är det så dumt att tapeterna skiftar färg.

I "47:an Löken blåser på" medverkar Lasse Åberg som den franske general Pain Riche. Åberg har ännu inte vågat se filmen. Däremot har han en väldig massa anekdoter om inspelningen och Åsa-Nisse-regissören Ragnar Frisk. I filmen klär Åberg ut sig till kvinna (han döljer mustachen med ett nummer av Husmodern) och badar bastu med nakna brudar. Tjejen han sitter bredvid är blivande porrstjärnan Marie Forså i sin första roll. Åberg äter även bönor och går på ett utedass som sprängs av ett bazookaskott.

Massor av kända skådespelare medverkar, ibland blir det sång och dans, ibland ser man inte vad som försiggår eftersom skärpan är kass och fotografen ointresserad. Mikrofonskuggor finns här många. Ställ till med en helkväll: bjud hem släktens vänner och visa "Sound of näverlur", "Kärlek 1-1000" och 47:an Löken-filmerna! Deras liv kommer aldrig mer att bli sig likt.

8 kommentarer:

Spiring sa...

Det är nog riktigt att man bara försökte filma serierna rakt av. (Åtminstone från vad jag minns av serierna, jag var trots allt inte så gammal när jag läste dem. Fast jag gillade dem bättre än 91:an redan då.) Förmodligen hade de ett julalbum som manus; man märker liksom när de vänt blad och ett nytt avsnitt börjar. Sen har man lagt till lite scener så att vissa skådespelare ska kunna göra nåt de är bra på, Lasse Kühler får till exempel dansa lite.

De här filmerna har blivit en symbol för riktigt usel film i min familj; när nån frågar om det finns förslag till kvällens DVD-visning brukar jag ibland flika in "jag har en bra...", och får då det unisona svaret "NEJ, INTE 47:AN LÖKEN!!!"

Pidde Andersson sa...

Nu minns jag inte hur serietidningen från 70-talet såg ut (mer än att en utfyllnadsserie hette Basse), men julalbumen består av samlade ensidor ur Lektyr - och det verkar fortfarande komma ett album om året. Jag köpte ett på bokrean häromåret...

Spiring sa...

Just ja, "Basse". Var nån sorts kass Knasen-kopia, har jag för mig.

Pidde Andersson sa...

Jo, det var det nog. Finns det några Bassekonnässörer där ute?

Spiring sa...

Efter att ha konsulterat Seriewikin kan jag meddela att Basse i amerikanskt original hette "Sad Sack" och faktiskt började publiceras hela nio år INNAN Knasen, och ännu längre innan Knasen tog värvning. Det var alltså inte någon Knasen-kopia; om något var väl i så fall Knasen en rätt bra Basse-kopia.(Huruvida Basse var kass ska jag väl egentligen inte uttala mig om heller, det har gått lite väl många år sen jag läste Löken-tidningar.)

Pidde Andersson sa...

Oj! Men Sad Sack har jag ju hört talas om. Hade ingen aning om att det var Basse det handlade om. Tror jag är så illa tvungen att göra en liten Bassehyllning här i TOPPRAFFEL!...
Fast jag minns också serien som kass.

Kurt Bergholm sa...

47:an Löken blåser på-DVDn, har jag inskaffat. Den filmen har absolut sina brister, men är ju ändå ett måste med tanke på Marie Forså och de andra nakna brudarna. Dessutom brukar ju Lasse Åberg alltid vara rolig. Men hur är det med den första filmen, dvs 47:an Löken? Är den nåt att ha? Är det några nakna brudar i den?

Pidde Andersson sa...

Inte vad jag kan minnas...

Skicka en kommentar