måndag 22 november 2010

Vad jag vill leka med

När jag var barn lekte jag med dockor från Mattel. Mattel ville säkert att de skulle kallas för "action figures", men 1970-talets svenska barn hade aldrig hört talas om det uttrycket. Vi sa "dockor". För det var ju det de var.
Mattel producerade Big Jim-dockorna. Big Jim och hans kompisar Big Jeff och Big Josh (tror det fanns en till vars namn jag glömt bort. Big Jöns?) tyckte om vildmarksliv och att tälta tillsammans.
Från samma företag kom även Karl May-dockorna, vilket onekligen är lite konstigt. Karl May är bara populär i Tyskland. Det är ju märkligt att ett amerikanskt företag producerar dockor för en begränsad region, även om de spillde över till angränsande länder. Jag hade Old Shatterhand-dockan - men Karl Mays indianböcker har jag aldrig läst.
Mattel, som väl mest är kända för Barbie, tillverkar fortfarande dockor. I januari släpps en jag självklart vill ha. Men varför januari? Varför inte december? Det här vore ju en perfekt julklapp till oss medelålders män. Men vaffan, jag får väl önska mig den i födelsedagspresent istället... $16.99 kommer den att kosta.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Big Jack var väl den mörka killen? Big Josh minns jag inte, ej heller Big Mac.

/stefan

Skicka en kommentar