måndag 29 november 2010

TOPPRAFFEL! sörjer: Leslie Nielsen död!

Oj, det här kom ju oväntat och lite som en chock - även om Leslie Nielsen var 84.
En gång i tiden spelade Nielsen alltid lömsk man i tredelad kostym. Det är i alla fall så jag minns honom. Som mördaren i Columboavsnitt. Som sträng rektor eller sträng familjefar. Men han var också äventyrshjälte i till exempel rymdrafflet FÖRBJUDEN VÄRLD (FORBIDDEN PLANET), i vilken han agerade mot Robbie the Robot.
Men så dök det upp en herre vid namn Christopher Lee. Vad har han med Leslie Nielsen att göra? Jo, på 1970-talet gjorde Lee succé som gästvärd för Saturday Night Live, där han med stenansikte agerade i sketcher (fast det enda jag kommer ihåg är att han presenterade Meat Loaf med orden "Ladies and Gentlemen, I'd like you to meet ... Loaf!"). Enligt Lees utomordentliga självbiografi (underhållande och innehåller en hel del historier om Sverige) skulle han få rollen som doktorn i TITTA, VI FLYGER! men tvingades av någon anledning jag glömt tacka nej. Då gick rollen till Leslie Nielsen, vars karriär både fick en nytändning och sköt iväg åt ett annat håll än tidigare.
De bra, roliga, odödliga komedierna med Nielsen är förstås TITTA, VI FLYGER!, DEN NAKNA PISTOILEN-serien och dess föregångare på TV; POLICE SQUAD. Jag måste även säga att hans framträdanden som USA:s president i SCARY MOVIE 3 och 4 är fantastiska. Men Nielsen var även med i en massa annat mög, parodier inte ens han kunde rädda. Som till exempel RE-POSSESSED med Linda Blair.
Vad som är roligt, är att när man ser om Nielsens tidiga, allvarliga roller, börjar man genast att skratta. Han spelade nämligen alla roller precis likadant som komedifigurerna. Rätt stelt och torrt, och med en viss lustig frasering. Kolla bara på PROM NIGHT...
Rest in peace, Leslie! Oveur and out.
(Variety rapporterar HÄR)

2 kommentarer:

Jimmy Wallin sa...

Oj, det var tråkigt att höra. Nu lever vi alltså i ett samhälle utan vare sig Leslie Nielsen, Hans Arnold eller Tony Curtis. Hur ska det här sluta?

Pidde Andersson sa...

Justin Bieber tar över...
(Jag vet inte riktigt vem det är, men hans namn dyker upp överallt)

Skicka en kommentar